Ивица Газа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хамас Палестина
Ивицата Газа
قطاع غزة
Знаме на {{{кратко-име}}}
Местоположение на
География и население
Площ 365 km²
Столица Газа
31°31′N 34°27′E
Най-голям град Газа
Официален език Арабски
Население
(пребр., 2015)
1.85 милиона
Управление
Форма Ислямско-националистическа теокрация
Тоталитарен режим
Лидер Исмаил Хания
История
Икономика
Валута Израелски шекел (ILS)
Други данни
Часова зона UTC+2
Телефонен код +970

Ивицата Газа (известна и като Сектор Газа) е по-малката част от Палестинската автономия в историческата област

Карта на Ивицата Газа

Палестина, Близкия изток.

История[редактиране | редактиране на кода]

Окупирана е от Египет в края на Арабско-израелската война от 1948 г. и положението не се променя до Шестдневната война през 1967, когато я завладява Израел.

През лятото на 2005 г. по решение на израелското правителство около 5000 еврейски заселници са принудени да се изтеглят от Ивицата Газа.

През юни 2007 г., когато президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас се опитва да прокара на поста министър-председател своето протеже Салам Файяд срещу Исмаил Хания от спечелилата изборите Хамас, под контрола на Исмаил Хания остава Ивицата Газа, а под този на Салам Файяд – Западният бряг на река Йордан. Скоро след началото на това двувластие Израел налага блокада на ивицата Газа, която лишава палестинците от жизненоважни продукти като бензин и силно съкращава доставките на ток. В резултат на това към средата на май 2008 г. литър бензин струва 10 USD на черния пазар и чуждестранен журналист отбелязва масовата употреба на слънчогледово олио като сурогат на дизеловото гориво. То струва 1 USD, но получените изгорени газове са крайно опасни според лекарската оценка. [1] Срещналият се с Исмаил Хания, когото пита за възможността да спре изстрелваните ракети към Израел[2], борец за човешки права и носител на Нобеловата награда за мир Дезмънд Туту на 28 май 2008 г. нарича блокадата на ивицата „отвратителна“(abomination, sic!)[3], а израелските набези в ивицата, съпроводени с убийства на цивилни – нелегални.[4] Дезмънд Туту е на тридневно посещение, което му е възложено от ООН, за да разследва убийството на 19 палестинци в Бейт-Ханун, включително 5 деца, от израелската армия. [2]

Последен конфликт[редактиране | редактиране на кода]

В края на 2008 г. ракетните нападения на палестинските терористи срещу цивилни обекти на територията на Израел ескалират. За да защити цивилното население, на 27 декември 2008 г. израелската авиация започва въздушни удари срещу площадки за изстрелване на ракети и цели в ивицата Газа – предимно свързани с движението „Хамас“, но загиват и мнозина мирни жители, включително деца, които често са използвани за жив щит от страна на терористите. На 3 януари 2009 г. Израел започва и сухопътна кампания в региона. Повечето страни осъждат кампанията и настояват за дипломатическо разрешение на конфликта. В същия ден митрополит Аталлах Ханна, Архиепископ на Източноправославната църква на Йерусалим, излиза с извънредно послание[5] до главите на всички християнски църкви в света с настояване да бъде прекратен незабавно конфликта.

География[редактиране | редактиране на кода]

Ивицата Газа е тясна ивица земя на североизток от Синайския полуостров, имаща излаз на Средиземно море.

Гъсто населен район (плътност 3611 души на кв. км) – на площ от 360 кв. км живеят 1,3 млн. араби. Има най-високата раждаемост в света – 4% годишно (2005), водеща до висок годишен естествен прираст от 3,8%.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Главен град и административен център е град Газа. Повечето градове включват бежански лагери, някъде лагерите са самостоятелни селища.

 • Газа – около 400 000 жители
 • Хан Юнис – 103 000 жители (2002)
 • Рафа – 96 000 жители
 • Шати (Beach camp) – 76 000 жители
 • Нусейрат – 64 000 жители
 • Бейт Лахия – 40 000 жители
 • Бейт Ханун – 35 000 жители
 • Бурейдж – 30 000 жители
 • Магази – 22 000 жители
 • Дейр ал-Бала – 20 000 жители

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Новина на Первый канал
  Литр бензина – 10 долларов. Теперь дизельные машины в Газе, все ездят на растительном масле. Литр стоит чуть больше доллара – по сравнению с бензином или соляркой почти даром.
 2. а б Описание на посещението в Газа
 3. BBC, репортаж от 28 май, 13:15 (ЕЕТ)
 4. Информация на Deutsche Welle
 5. Послание на Севастийския митрополит Аталлах Ханна