Зулу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Зулу
mini
Общ брой ок. 10,6 милиона (2001)
Значителен
брой в

Квазулу-Натал: 7,6 милиона
Гаутенг: 1,9 милиона
Мпумаланга: 0,8 милиона

Фри Стейт: 0,14 милиона
Език зулу, много говорят също английски или африканс или други африкански племенни езици като кхоса
Религия християнство, анимизъм
Сродни етно групи

банту нгуни басото кхоса свази

матабеле

Зулу (южноафрикански английски и исизулу: амазулу) са африканска етническа група от около 11 милиона души, което ги прави най-голямата етническа група в Република Южна Африка, където живеят главно в провинцията Квазулу-Натал. Езикът им исизулу е от групата на банту и, по-специално, един от подгрупата нгуни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Зулуското царство играе важна роля в южноафриканската история през 19 век. По времето на апартейда зулу са били класифицирани като второкласни граждани и са били сериозно дискриминирани. Днес те са най-многочислената етническа група в страната и имат равни права с всички останали южноафриканци.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Зулу първоначално са били малко племе в земите, които днес са в северен Квазулу-Натал, основано около 1709 година от Зулу Кантомбхела. В езика зулу „зулу“ означава „рай“ или „небе“. По онова време районът е населяван от много на брой малки нгуни племена и родове (наричани също „имзи“). Нгуни племената мигрират на юг по източния африкански бряг в продължение на хиляди години и вероятно пристигат в днешна Южна Африка около 800 година.