Динузулу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Динузулу каКечвайо
зулуски цар

Роден
Починал
Динузулу каКечвайо в Общомедия

Динузулу каКечвайо (на африканс: Dinuzulu kaCetshwayo – Динузулу, син на Кечвайо) е зулуски цар от 20 май 1884 г. до неговата смърт през 1913 г.

Динузулу се качва на престола след смъртта на неговия баща Кечвайо каМпанде (Cetshwayo kaMpande). По това време зулусите загубват независимостта си поради поражението през 1879 г. срещу английските колониалисти. Поради вътрешно политически борби той успява да вземе властта с помощта на бурската Република Трансваал. След установяването на британския протекторат през 1887 г. Динузулу застава начело на въстание, което бива бързо потушено от британците. Той бива заточен на о-в Света Елена, но успява да се завърне в родината си през 1896 г. След потушаването на последното въстание на зулусите през 1906 г. Динузулу е обвинен в съучастие. Той е осъден на 4 години принудителна работа и депортиране и впоследствие умира през 1913 г. в Трансваал.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dinizulu“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.