Скай териер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скай териер
Skye terrier 800.jpg
Характеристики
Ръст25 до 26 см
Теглооколо 10 кг
Произход
СтранаFlag of the United Kingdom.svg Великобритания
(Flag of Scotland.svg Шотландия)
Класификация МФК
Група3
Секция2
Стандарт75
Скай териер в Общомедия

Скай териерът (на английски: Skye Terrier) е призната британска порода кучета.

Произход и история[редактиране | редактиране на кода]

Статуя на Боби Францисканеца във Единбург, един от най-известните екземпляри на породата

Скай териерът е много стара шотландска порода. Името му произлиза от остров Скай във вътрешните Хебриди. Първоначално работата му се състои в това да участва в лов на видри, лисици и язовци по скалистите крайбрежия. С това може да се обясни и физиката му – малък, с къси крака, издължено тяло и много подвижен. Дългата му и гъста козина го защитава от неприятностите на шотландското време и от захапванията на преследваните от него животни. Притежава отлично обоняние и е добър плувец.

Още от рано притежаването му се счита за лукс. 1842 г. за първи път куче от тази порода става част от двореца на кралица Виктория и впоследствие то бързо събира симпатиите на аристокрацията. Отглеждането и развъждането му започва през 1864 г., той става по-тежък, козината му по-дълга, изправените уши стават по-предпочитани. Въпреки всичко Скай териерът не губи ловните си способности. През 1879 г. официално е признат като порода.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Скай териерът е сравнително малък, до 26 см височина, 10 кг тегло, а тялото му е особено издължено (дължина от носа до върха на опашката – 103 см), бледо жълт, сив или черен, козината му е дълга, твърда и права, без къдрици. Долната му козина е къса, гъста и мека. Съществуват териери с изправени и такива с увиснали уши.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]