Обществено достояние

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Символът на общественото достояние

Обществено достояние се нарича специален статут на произведения на изкуството, които не се закрилят от авторско право . Произведението може да бъде текст, изображение, музика/звук, филм, скулптура, сграда, декор, мебел, хореография и други.

Когато дадено произведение е обществено достояние, всеки може да го ползва, променя и разпространява както намери за добре, без да иска разрешение от авторите и без да нарушава техните права.

Липса на законова закрила[редактиране | редактиране на кода]

Творческите произведения са обществено достояние, когато не съществува регулация, установяваща авторски права върху тях или когато за някои видове произведения тези права изрично са изключени от закона. Например произведенията на Шекспир и Бетховен или откритията на Архимед (въпреки това, преводи на Шекспир или Архимед може да са защитени). Също така, материалите, произведени от правителствени служители на САЩ, изрично са определени като общественото достояние.

Нетворчески произведения (факти, открития, формули) не могат да се защитят с авторско право и често са обществено достояние. Например математическите формули не се защитават с авторско право или патенти (но в някои страни могат, ако се представят като компютърни програми). Фактите са обществено достояние. Списъци с интуитивно категоризирани данни (например хронологично или по азбучен ред), като дати или телефонни указатели, също са обществено достояние и не са защитени от авторско право.

Край на законовата закрила[редактиране | редактиране на кода]

Повечето патенти и авторски права имат определен срок, след който произведението става обществено достояние.

  • Ако авторът на материала е починал преди повече от 70 години. Ако произведението има няколко автора, срокът тече от смъртта на последният жив автор.
  • Ако авторът е анонимен или псевдоним и материалът е публикуван преди повече от 70 години; трябва наистина публикацията да е станала анонимно и обществеността да не е разбрала впоследствие кой е автор.
  • Ако материалът е сборен (енциклопедия, антология) или периодичен (вестник, списание), публикуван преди повече от 70 години.
  • Ако материалът е сканиран (например картина или рисунка) и оригиналът отговаря на едно от горните условия.
  • Ако материалът просто изброява факти или дати (обикновен списък, без изречения): авторско право би могло да се приложи за цветово оформление, но не и за самите факти.
  • Ако авторите са публикували материала като „Обществено достояние“ (англ. Public domain, фр. Domaine public) и има такава бележка в публикацията.

Срокът от 70 години започва да тече на 1 януари след смъртта на последния автор (или след публикацията в посочените случаи). Например, през 2021 г. като обществено достояние се считат произведения, чийто автори са починали през 1950 г. или по-рано. След този период авторът на произведението все пак притежава "морално право", което е безсрочно и името му би трябвало да се спомене.

Ползване на материали извън общественото достояние[редактиране | редактиране на кода]

В някои случаи е разрешено свободно ползване на произведения без съгласие на автора и без заплащане – при тях авторските права не се нарушават:

  • използването на цитати при посочване на източника и името на автора, съответстващи на обичайната практика и обем, оправдан от целта;
  • части от произведения или малки произведения, за анализ, коментар или друг вид научно изследване, само за научни и образователни цели, при посочване на източника и името на автора и при условие, че не се засяга нормалното използване на произведението, нито пък се увреждат неоправдано законните интереси на авторите;
  • речи, отчети, проповеди и други или на части от тях, произнесени на публични събрания, като текуща информация за целите на средствата за масово осведомяване.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Public domain“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.