Жорж Мелиес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жорж Мелиес
Georges Méliès
френски режисьор
Около 1890 година
Около 1890 година

Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Пер Лашез, Париж, Франция
Филмова кариера
Активност 1888 – 1923 г.
Значими филми Пътешествие до луната“ (1902)

Подпис Georges Méliès Signature.svg
Уебсайт www.melies.eu
Жорж Мелиес в Общомедия

Мари-Жорж-Жан Мелиес (на френски: Maries-Georges-Jean Méliès) е френски кинотворец, който става известен с развиването на много технически и разказвателни елементи на филмовото изкуство в ранния етап на киното. Открива многократната експозиция, ускорената и забавената киноснимка и покадровото оцветяване на филма. Заради уменията си да трансформира реалността във филмите си, понякога го наричат „киномагьосник“. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Мелиес е роден в Париж, където семейството му произвежда обувки. Има двама по-големи братя – Анри и Гастон. Преди да стане режисьор, работи като илюзионист в театъра на Робърт Худин.

През 1895 година, след представянето на камерата на братя Люмиер, той проявява интерес към киното. През 1897 година основава студио на покрив в Монтрьой, община в източните предградия на Париж. Актьорите играят пред нарисуван декор, вдъхновен от магическия и музикален театър. Между 1896 и 1914 г. Мелиес режисира общо 531 филма, всеки от които с продължителност от 1 до 40 минути. Сюжетно тези филми са често подобни на магическите представления, които е правил в Монтрьой, съдържащи „трикове“ и невъзможни събития като изчезващи или променящи се предмети. Тези филми с ранни специални ефекти са като цяло без история. Специалните ефекти са използвани, за да покажат какво е възможно, а не да подпомогнат цялостния сюжет на филма.

„Пътешествие до луната“

Най-известният му филм е Пътешествие до луната („Le voyage dans la Lune“), направен през 1902 година и включващ знаменитата сцена, в която космически кораб се удря в окото на луната. Прочут е и „Пътешествие през невъзможното“ от 1904 година. И двата филма са за странни пътешествия, напомнящи стила на Жул Верн. Те са смятани за едни от най-важните ранни фантастични филми, въпреки че са по-близки до фентъзито. В допълнение, историята на филмите на ужасите може да бъде проследена до филма на Жорж Мелиес „Къщата на дявола“ от 1896 година. Копие от филма е закупено от Томас Едисън, който прави още копия и го разпространява в Съединените щати, където постига финансов успех. Едисън не дава нищо от приходите на Мелиес.

През 1913 г. филмовата компания на Жорж Мелиес обявява банкрут, изместена от големите френски и американски студиа. По време на Първата световна война около 500 от неговите филми, записани на целулозна лента, са иззети от френската армия и претопени за токове за ботуши. Много от другите му филми са продадени за рециклиране за нови филмови ленти. В резултат от това много от филмите му са изгубени. Филмът му от 1899 година „Клеопатра“ е смятан за безвъзвътратно изгубен, докато копие от него не е открито през 2005 г. в Париж.

След като изгубва бизнеса си, Мелиес започва да продава играчки на парижката железопътна гара Монпарнас, с помощни средства на други кинотворци. През 1932 г. кино обществото дава дом на Мелиес. Награден е с ордена на Почетния легион, връчен му от Луи Люмиер.[2]

Мелиес почива в Париж на 21 януари 1938 г. и е погребан в гробището Пер Лашез.

„Изобретението на Хюго“[редактиране | редактиране на кода]

Филмът на Мартин СкорсезеИзобретението на Хюго“ (базиран на едноименната книга на Брайън Селзник), който през 2012 година печели пет награди Оскар, разказва измислена история за живота на Жорж Мелиес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.imdb.com
  2. Elizabeth Ezra. Georges Méliès: the birth of the auteur (Manchester: Manchester University Press, 2000): 20.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]