Филм на ужасите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Филм на ужасите (англ.: horror film, horror movie) е филмов художествен жанр. Филмите на ужасите са създадени да предизвикват страх, уплах, ужас и отвращение у зрителя.[1] В този вид жанр заговори, зли сили, събития и характери, понякога от свръхестествено естество навлизат в света на ежедневието. Героите на филма на ужасите включват вампири, зомбита, чудовища, серийни убийци и други от вида страхо-вдъхващи герои. Най-ранните филми на ужасите често черпили вдъхновение от класическата литература, като например Граф Дракула, Франкенщайн, Мумията, Човекът-вълк, Фантомът на операта и Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд.

Филмите на ужасите винаги са били критикувани заради изобразената жестокост и отхвърлени от филмовите критици като ниско-бюджетни и второразредни. Независимо от това, някои от основните студия и уважавани директори са правили известни набези в този жанр, и в последно време критиците обръщат своето внимание, и към него. Някои филми на ужасите се доближават до други жанрове като например научната фантастика, фентъзи, черната комедия и трилъра.

Поджанрове[редактиране | редактиране на кода]

Филмите на ужасите могат да се категоризират в следните поджанрове, всеки филм може да обхваща няколко от тях:

  • Комедиен филм на ужасите – Съчетава елементи на комедия и ужаси. Жанрът почти винаги преминава през черната комедия. Примери: Страстите на Дженифър, Зъб, Плужекът.
  • Биологичен ужас – Акцентира върху графично унищожаване или деградация на тялото. В някои филми се залага на неестествени движения или на разместени крайници, за да се получи ефекта чудовище. Примери: Нещото, Мухата.
  • Драматичен ужас – Филми, които акцентират върху застрашени персонажи с реалистични емоционални борби, често с участието на ненормално функциониращи семейни отношения в обстановка на ужас. Примери: Покани ме да вляза, Антихрист, Прослушване.
  • Психологически ужас – Разчита на страховете на героите, вина, вярвания, зловещи звукови ефекти, емоционална нестабилност и, на моменти на свръхестественост и призраци, за създаването на напрежение и страх. Примери: Бебето на Розмари, Сиянието.
  • Научнофантастичен ужас – Често се отнася до теми, които включват, но не се ограничават само до убиване на извънземни, луди учени и/или експерименти излезли от контрол. Примери: Петното, Заразно зло, Аполо 18, Пришълецът.
  • Кръвопролитие – Наблягат на кръвта и насилието. Чрез специални ефекти, кръв и вътрешности се показва интереса към човешкото тяло и неговото осакатяване. Не кръвопролитни филми са с посичане, както и не всички са ужаси. Примери: Убийствен пъзел, Хостел.
  • Природен ужас – Включва природни елементи под формата на мутирали животни, хищни насекоми, и безвредни животни и растения, превръщащи се в кръвопийци. Понякога се припокриват с научната фантастика и приключенските филми. Примери: Пираня, Алигатор.
  • Филм със зомбита – Включват същества, които най-често са съживени трупове или безмозъчни човешки същества. От този жанр са произлезли „комедия със зомбита“ и „апокалипсис със зомбита“. Примери: Зората на мъртвите, 28 дни по-късно, Месия на злото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]