Електронна книга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Електронна книга с четец

Електронната книга представлява книга, която е публикувана в електронно издание. Това може да е един файл или няколко файла, съдържащи текст и понякога илюстрации с научно или художествено съдържание. Обикновено електронните книги са варианти на съществуващи хартиени книги, но това не е задължително условие.

В българския език като синоними се използват и производни на други термини от английския език – дигитална книга, ебук и ибук (разговорно от e-book). Същите термини понякога се използват и за устройствата за четене на електронни книги.

История[редактиране | редактиране на кода]

За създател на електронната книга се приема Майкъл Харт[1], който е и създател на първата електронна библиотека – проекта Гутенберг. Развитието на технологиите и интернет помага за популяризирането, а и комерсиализирането на електронните книги. Освен електронни библиотеки, поддържани доброволно от ентусиасти, в които съдържанието е общодостъпно, се появяват и електронни книжарници като тази на Amazon. За разлика от екзотичността си в началото, в наши дни в т.нар. развити страни електронната книга е обикновена стока.

Формати[редактиране | редактиране на кода]

Електронните книги се разпространяват в много и различни файлови формати, които най-общо може да се разделят на две групи: формати, създадени специално за електронни книги, и формати с по-общо предназначение, които са подходящи за употреба и при електронните книги.

В някои от форматите се предвижда и възможност за управление на потребителските права (на английски: Digital Rights Management, DRM). Това е технология, която контролира правата за достъп до файловете. Целта е те да са достъпни само за хората, които са платили за това. Под този термин съществуват много различни технологии. Най-широка употреба сред електронните книги има тази на фирмата Adobe. Когато потребител закупи книга, файлът, който се подава към него, се криптира и когато се отвори на първото устройство, идентифицирано с Adobe ID и парола, след това може да се отваря само на същото устройство. Има варианти, при които може да се разрешава отваряне на електронната книга на от 1 до 6 устройства, както и да се контролират правата за отпечатване и копиране на части от текста. Книги с ограничени потребителски права не могат да бъдат споделяни между читателите или използвани от читателя на различно устройство от това, което е одобрил търговецът. В някои случаи дори е възможно търговецът да изтрие файлове с вече закупени книги.[2][3]

Някои от големите търговци на електронни книги създават собствени формати.[4]

Непълен списък с формати:

Специални[редактиране | редактиране на кода]

 • *.fb2 – FictionBook[5]
 • *.epub – Electronic Publication[6]
 • *.azw – Amazon Word[7]

Общи[редактиране | редактиране на кода]

Електронните книги могат да бъдат и в традиционни формати за офис документи като *.odt, *.doc, *.rtf, *.pdf, също и уеб страници – *.html или обикновен текст *.txt.

Устройства[редактиране | редактиране на кода]

Електронна книга на мобилен телефон

В тесен смисъл четците за електронни книги са мобилни устройства, предназначени за четене, с дисплеи от електронна хартия, примерно e-ink. С популяризирането на електронните книги някои производители започват да именуват като четци и устройства, които не са строго профилирани в четенето, като мултимедийни плейъри с достатъчно големи екрани, таблети и др.

Електронни книги могат да се четат и на всякакви електронни устройства с дисплей и подходящ софтуер – стационарни и преносими компютри, игрови конзоли, мобилни телефони.

Софтуер[редактиране | редактиране на кода]

Albite Reader

Основното изискване към програмите за четене на книги е при затваряне да запомнят мястото на текста, до което е стигнал читателя. Допълнителни функции могат да бъдат: избор на кодиране на текста (автоматично и/или ръчно), добавяне на отметки, промяна на цвета и размера на шрифта, добавяне на други шрифтове. промяна на фона, промяна на ориентацията на изгледа (завъртане), преместване до определена част от книгата и др. Книги могат да се четат и с обикновени програми, позволяващи преглеждането на конкретния тип файл, но в такъв случай е възможно при всяко ново стартиране на програмата потребителят да трябва на ръка да търси мястото, до което е стигнал предишния път.

Освен програмите за четене има и програми за създаване, редактиране, конвертиране и др. на електронни книги.

Непълен списък със софтуер:

 • FBReader – свободна програма за четене с версии за различни операционни системи.[8]
 • Albite Reader – свободна програма за четене за мобилни телефони. Разработена от българина Светлин Анков.[9]
 • Foliant – програма за четене за мобилни телефони. Все още бета версия.[10]
 • Allreader – програма за четене с версии за Windows и Windows Mobile.[11]
 • QReader – програма за четене с версии за Symbian.[12]
 • calibre – свободна програма за организация и конвертиране на електронни книги.[13]

Софтуерът за четене и работа с електронни книги може да е плъгин за програма, която не предвидена за работа с книги:

 • EPUBReader – плъгин за Firefox, позволяващ четенето на книги в *.epub формат.[14]
 • Writer2ePub – плъгин за OpenOffice.org, позволяващ конвертирането на поддържаните от OpenOffice.org формати в *.epub.[15]
 • Sigil – WYSIWYG редактор за ePub файлове. [16]
 • Biblio ebook generator – уеб инструмент за създаване на ePub файлове от HTML съдържание на уеб страница.[17]

Потребители със зрителни увреждания[редактиране | редактиране на кода]

Потребителите със зрителни увреждания, включително и напълно слепите, могат да четат електронни книги, използвайки традиционните синтезатори на реч (освен ако файлът не ограничава тази възможност по някаква причина), което е улеснение пред четенето на брайлова азбука или обикновени книги (спестяват се етапите на сканиране и разпознаване на оптични символи). Има и специализирани приложения, улесняващи четенето на книги от хора със зрителни увреждания.[18]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]