Adobe

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Adobe Inc.
Adobe Corporate Logo.png
Adobe World Headquarters.jpg
Централата на компанията
Основаване 1982 г.
Седалище Сан Хосе, Калифорния,  САЩ
Служители 7564 (август 2009)[1]
Годишни приходи $3,58 милиарда щатски долара (2008)[1]
Чиста печалба 9 600 000 000 щатски долар
Общо активи 27 241 000 000 щатски долар[2]
Уебсайт www.adobe.com/bg
Adobe Inc. в Общомедия

Adobe, Inc. (английско произношение: /əˈdoʊbiː/; наричана по-рано Adobe Systems Incorporated), на български разпространено като Адоб или Адоби[3]) е американска софтуерна компания, разработваща софтуер за създаване на мултимедия и Интернет приложения. Сред най-големите им постижения са създаването на PostScript – езика за описване на страници, и програмите Adobe Illustrator и Adobe Photoshop за графична обработка, с които участват в зараждането на електронното издаване.

Компанията е кръстена по името на рекичка, която текла зад дома на Уорнок – един от създателите на компанията.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1982 г. от Чарлз Гешке и Джон Уорнок след като напускат Xerox PARC, за да създадат PostScript – езика за описване на страници. Apple Inc. го лицензира за употреба в своите LaserWriter принтери. Това значително спомага за въвеждането на електронното издаване.

След това компанията създава цифрови шрифтове, използвайки своя частен формат Type1, базиран на PostScript езика. Apple създава конкурентния формат TrueType, за който Microsoft купува лиценз. Намесата на последните налага TrueType като доминиращ формат, а Type1 продължава да се използва предимно от професионалисти в областта на издаването и графичната обработка. През 1996 г. Microsoft и Adobe публикуват шрифтовия формат OpenType като наследник на конкурентните формати и увеличаващ съвместимостта между софтуерните продукти работещи с шрифтове.

През 80-те Adobe започва работа по Illustrator – програма за обработка на векторни изображения, а по-късно и Photoshop – за обработка на растерни изображения. И двата продукта стават водещи в областта на графичната обработка и остават такива.

През 2005 г. Adobe закупуват Macromedia, с което засилват позициите си в областта на уеб разработката. Основните им придобивки са ColdFusion и Flash технологиите.

Продукти[редактиране | редактиране на кода]

Adobe предлагат голямо разнообрази от продукти. Тук са дадени най-популярните от тях, групирани по тип.

Мултимедийна обработка[редактиране | редактиране на кода]

Уеб разработка[редактиране | редактиране на кода]

Технологии[редактиране | редактиране на кода]

  • PostScript – език за описване на страници
  • PDF – преносим документен формат
  • Flash – технология за интерактивно уеб съдържание наследена от Macromedia

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Adobe Fast Facts PDF документ с основни данни за компанията на английски език
  2. Adobe Annual Report 2021 SEC 10-K. //
  3. patrologia.pravoslavie.bg, архив на оригинала от 2 ноември 2011, https://web.archive.org/web/20111102081559/http://patrologia.pravoslavie.bg/content/view/102/104/lang,bg/, посетен на 2011-12-14