Направо към съдържанието

Коронавирусна болест 2019 при животните

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Възприемчиви видове, които могат
да предават COVID-19 на хора.

Коронавирусната болест 2019 при животните е заразно, вирусно заболяване при животните, причинено от инфекция със SARS-CoV-2.

Инфекции на животни със SARS-CoV-2 са докладвани от няколко държави. Доказано е, че няколко животински вида са податливи на инфекция със SARS-CoV-2 по естествен път и/или чрез експериментална инфекция.[1]

Американските норки (Neovison vison), горилите (Gorilla gorilla) и макаците (Macaca fascicularis и Macaca mulatta) могат да предават инфекцията на хора.[1]

COVID-19 е зооноза. Към настоящия момент няколко животински видове са имали положителни тестове за SARS-CoV-2, като инфекцията е внесена в популацията в резултат на близък контакт с хора или животни, заразени със SARS-CoV-2, или при експериментални проучвания за инфекция, проведени в лабораторни условия. Животинските видове, за които е налична информация за естествена или експериментална инфекция, са:

Обобщение на данните за COVID-19, при животни, до м. май, 2021 г.[1]
Видове Инфекция Клинични признаци
(при животните)
Вид
[експериментална (лабораторна) / естествена (на полето, в практиката)]
Податливост (възприемчивост)
[липсва/изключително ниска/ниска/средна/висока]
Предаване
Селскостопански животни
Американска норка (Neovison vison) Естествена и експериментална Висока Да, между норките и от норки на хора Да (в някои случаи)
Порови (домашни порчета) Естествена и експериментална Висока Да, между порчетата Да (но само в единични случаи)
Енотовидно куче (Nyctereutes procyonoides) Експериментална Висока Да, между енотовидните кучета Не
Зайци (Новозеландски бели зайци, Oryctolagus cuniculus) Експериментална Средна Не Не
Прасета (Американски йоркширски кръстоски, Sus scrofa) Експериментална Много ниска
Домашно говедо (Bos taurus) Експериментална Много ниска
Птици (кокошки, патици и пуйки) Експериментална Липсва
Домашни любимци
Котки (домашни) Естествена и експериментална Висока Да, между котките Да (но не се наблюдават при всички случаи)
Златист хамстер (Mesocricetus auratus) Експериментална Висока Да, между хамстерите Да (от липсващи, до много слаби в някои случаи, в зависимост от възрастта)
Кучета Естествена и експериментална Ниска Не Да (но в повечето случаи не се наблюдават )
Диви животни
Горили (Gorilla gorilla) Естествена Висока Да Да
Макаци (Macaca fascicularis и Macaca mulatta) Експериментална Висока Да (от липса до някои случаи в тежки)
Големи котки (тигри, лъвове, снежни леопарди и пуми) Естествена Висока Да, между котките Да (в повечето случаи)
Египетски плодояден прилеп (Rousettus aegyptiacus) Експериментална Висока Да, между плодоядните прилепи Не
Белоопашат елен (Odocoileus virginianus) Експериментална Висока Да, между белоопашатите елени Не
Мармозетки (Callithrix jacchus) Експериментална Висока Не Не
Азиатска късоноктеста видра (Aonyx cinereus) Естествена Висока липсват данни Да
Ръждива горска полевка (Myodes glareolus) Експериментална Средна Не Не
Североамериканска еленова мишка (Peromyscus maniculatus) Експериментална Висока Да, към други еленови мишки Не

COVID-19 във ферми за норки

[редактиране | редактиране на кода]

От април 2020 г. огнищата на COVID-19 са засегнали повече от 450 ферми за кожи от норки в Европа и Северна Америка, което е довело до умъртвяването на над 20 милиона животни.[2] Вирусът е потвърден във ферми за норки в 12 страни: Канада, Дания, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Полша, Испания, Швеция, Холандия и САЩ. В България няма потвърдени случаи, но след проверка на Министерството на земеделието във фермата за норки край село Маджерито е установено, че изследването за COVID-19 при норките въобще не се е включвало в програмата от началото на пандемията. [3] За възможни пропуски в биосигурността във фермата сигнализират и от сдружение КАЖИ още преди да бъде извършена проверката.[4]

През септември 2020 г. изследване показва, че 66 случая на COVID-19 при хора в Нидерландия са свързани с ферми за норки.[5] Поради опасения, че фермите за кожи от норки могат да се превърнат в резервоар за вируси, който може да причини нови огнища при хората, нидерландският парламент гласува да придвижи планираната забрана за отглеждане на норки, която първоначално трябва да влезе в сила през 2024 г., и да затвори останалите 128 нидерландски ферми за норки до края на 2020 г.

В Дания са докладвани 214 случая на COVID-19 при хора, свързани с ферми за норки. Като предпазна мярка заради опасения от мутация на вируса датското правителство нарежда умъртвяването на всички животни в останалите ферми за кожи, над 17 милиона норки, и временна забрана за развъждане на норки в страната.[6]

Освен страни като Дания (която отменя сезона за размножаване на норките през 2021 г. и 2022 г.), Италия (която въвежда постоянна забрана за отглеждане на кожи през 2022 г.) и Нидерландия (която измества графика си за спиране на индустрията от 2024 до 2021 г.) повечето държави със засегнати ферми за кожи от норки са позволили на производителите да продължат с интензивните си операции за отглеждане на норки въпреки сериозните опасения относно рисковете за общественото здраве.