Златист хамстер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Златист хамстер
Golden hamster front 1.jpg
Golden hamster front 1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Rodentia Гризачи
семейство: Cricetidae Хомякови
подсемейство: Cricetinae Хомяковидни
род: Mesocricetus Средни хомяци
вид: Mesocricetus
auratus
Златист
хамстер
Научно наименование
Уикивидове Mesocricetus auratus
Waterhouse, 1839[2][3]
златист хамстер в Общомедия

Златистият хамстер (Mesocricetus auratus) е вид малък хамстер със светла козина и един от най-добре известните членове на семейство Хомяковидни. В природата не се срещат толкова често, но са популярни като домашни любимци по цял свят. Използват се и за научни изследвания.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1930 година се смята, че Златистият хамстер е изчезнал вид, но през тази година близо до Халеб в Сирия еврейският археолог Аарон Абрамс открива гнездо на малък гризач и 12 малки, които не може да идентифицира. Абрамс изпраща цялото семейство на Еврейския университет в Йерусалим, където определят гризачите като Златисти хамстери. Те развъждат вида при лабораторни условия и в резултат всички днешни хамстери произлизат най-вероятно от тази майка и бебета, открити в Сирия през 1930 г.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните индивиди имат дължина на тялото 12-15 cm, а опашката им е 0,5 cm. Новородените тежат 2-3 г, а възрастните — 110-150 г. Живеят в плен 2-3 години. Имат слабо зрение, но сетивата им за мирис и слух са много добре развити.

Температурата на тялото на златистия хамстер е 36-37°C. Сърцето извършва 280-500 удара в минута. Има диплоиден хромозомен набор (46 хромозома).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Те са типични пустинни животни.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

В природата Златистият хамстер живее сам и защитава яростно своята територия от натрапници или други

120 гр. зърнена храна
Слънчоглед (суров и не повече от 2-3 зърна на ден- високо съдържание на мазнини), фъстъци (не повече от един на ден- високо съдържание на мазнини), пшеница, ечемик, царевица, корнфлейкс (без захар), лешници (един на седмица), орехи (по-рядко- високо съдържание на мазнини), сурови макарони, сух грах, сухар (на малки парченца), сено (трябва винаги да има в клетката — служи също построяване за гнездото)

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките хамстери достигат полова зрялост на 10-11 седмици, а женските - 7-8. Добре е женските да се заведат при мъжките, а не обратно, защото женската ще се опита да защити територията си. Бременността на хамстерката е около 15-17 дни. Женските раждат до 7-8 малки. След раждането на малките те не трябва да се докоснат преди да навършат 20 дни. След 20 ден малките могат да се докосват, защото тогава те могат да гледат, да се хранят и са напълно окосмени.Ако се докоснат преди 20 ден, майката ще прояви канибалство и ще изяде малките си. Добре е след раждането мъжкия да се отдели в друга клетка,защото той както майката ще прояви канибализъм и ще изяде малките без основателна причина.

Породи[редактиране | редактиране на кода]

Срещат се Златисти хамстери, Китайски, Ангорски, Руски и хамстери Джуджета

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Yigit, N. i Kryštufek, B.. {{{taxon}}}. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008.
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
  3. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 9 юни 2004, дата на проверка: 19 септември 2013