Беседа:Начална страница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ако имате предложения за съдържанието и оформлението на началната страница, използвайте нейната тестова страница. За повече информация вижте Уикипедия:Редактиране на началната страница.

Ако имате въпроси, свързани с Уикипедия, по всяка вероятност вече сме ги обсъждали. Можете да потърсите готов отговор на следните помощни страници, или евентуално да зададете въпроса си на техните беседи:

Моля, използвайте тази беседа само за обсъждания, свързани с Началната страница на Уикипедия на български език.

Възможно ли е редактор да прочита и коригира Статията на Седмицата преди публикуването ѝ ?!?

Възможно ли е редактор да прочита и коригира Статията на Седмицата преди публикуването ѝ?

В статията от днес "Райнхард Тристан Ойген Хайдрих" има грешка във втория абзац:

 • На 30 март 1920 г. Хайдрих постъпва във военноморското училище в Кил. Военноморският флот, с неговия строг кодекс на честта, се струва на Хайдрих част от елита на нацията.

????

Очевидно е, че този пасаж е преведен формално или автоматично (от руски език), което не е предпоставка за високо качество на статията. Има ли изисквания за качеството на статията, която ще се публикува като Статия на Седмицата?

Papiloti (беседа) 10:22, 26 януари 2015 (UTC)

Тези статии са избрани статии, поради което очакването е да са добри. Понякога това не е случаят, но някои редактори ги четат и поправят. И ти можеш ;-). --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:58, 26 януари 2015 (UTC)

грешка във връзка

Връзката "Вижте още" сочи към "Венера (планета)", би трябвало да сочи към "Глобална система за позициониране" XpacT (беседа) 08:59, 2 февруари 2015 (UTC)

Благодаря, XpacT, оправих връзката ː) Спири ··· - - - ··· 09:11, 2 февруари 2015 (UTC)

евала

На 3 Март - НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РБ - отварям Уикипедията, и вместо да видя нещо патриотично, нещо празнично, що да видя? ЧАД е държава в централна африка! Евала, много патриотично, няма що!Balkandji (беседа) 12:25, 3 март 2015 (UTC)

Balkandji, прав сте, но не е било нарочно. Избраните статии не са ца специални дни, а са по седмици и тази е била заложена от колега още в началото на февруари, като е следван горе-долу редът на избиране. Смених обаче да се показва докрая на седмицата статията за Санстефански мирен договор, която за радост е сред избраните статии. Поздрави, Спири ··· - - - ··· 13:13, 3 март 2015 (UTC)

Wikimania 2015 scholarships

Dear Wikimedians, Wikimedia Polska Association has made a decision to fund two more scholarships for this year’s Wikimania, to be hosted in Mexico City 15-19 July 2015. The procedure is identical to the one described here, so if you have not applied, but meet the criteria and would like to attend WIkimedia’s biggest international event, please submit your application until April 23, midnight. Kind regards, Wpedzich (беседа) 08:18, 19 април 2015 (UTC)

Междуезикови връзки

Да има толкова много междуезикови връзки е спам, натоварва и затруднява хората да намерят езиците, които действително знаят. Това е предмет на избор за Началната страница и трябва да се върне както си беше. – Оуейн (беседа) 16:02, 24 юни 2015 (UTC)

О точно така, и аз съм това забелезял и исках да започна темата. Подкрепям идеята за да изберим няколко езици в началната (а тези други езици да са във връзка „вижте други езици“), както в други версии на Уикипедия. Джевянин (беседа) 16:14, 24 юни 2015 (UTC).
Това може да стане чрез Бета (или Настройки---> Тестови функционалности) ----> Compact language links. Оставено е като въпрос на избор за всеки дали иска да му излиза пълния списък или компактен.--Vodnokon4e (беседа) 16:21, 24 юни 2015 (UTC)
Аха разбрах, по този начин това работи. Ама на нерегистрани потребители виждат се всички езици? Ако да, въпреки това, че всеки си може коригира настройките, мисля, че ще трябва да изберат най-важните от тях. Джевянин (беседа) 20:18, 24 юни 2015 (UTC).
Нерегистрираните виждат само пълен списък – те нямат опция да избират от настройките си, тъй като са нерегистрирани и нямат настройки :-)) Още една причина, поради която е по-добре да се регистрират :-).--Vodnokon4e (беседа) 02:57, 25 юни 2015 (UTC)
Може и хитро:P Джевянин (беседа) 14:15, 25 юни 2015 (UTC).
Голямото мнозинство читатели са нерегистрирани и не виждам защо трябва да се затрудняват с такъв дълъг списък междуезикови вързки, който едва ли е от полза и на 1% от тях. – Оуейн (беседа) 14:42, 19 октомври 2015 (UTC)

Моля, коригирайте текста "… че в НРБ някои деца са ставали четници на 6-годишна възраст?" с "… че в НРБ някои деца са ставали чавдарчета на 6-годишна възраст?".. Благодаря! Litev (беседа) 08:29, 11 юли 2015 (UTC)

Визуална vs. текстуална култура

Преместено от У:Р. --10:17, 14 юли 2015 (UTC)


Много ви моля да обърнете внимание на това. Става дума за размяната на местата на "картинка на деня" и "избрана статия" от Начална страница на Българската Уикипедия. Молбата ми е да бъде върнато предходното оформление, за което имам следните основания:

 1. Според мен с промяната, акцентът става върху визуалното във Уикипедия, наистина не помня къде беше "картинка на деня" преди, но не мисля, че заслужава такова централно място.
 2. Това е все пак енциклопедия, не фото-албум.
 3. Тенденцията българските учебници, енциклопедии и издания да имат прекомерно графично оформление води до недоразумения, като тазгодишните матури с 15000 двойки по математика.
 4. Не е вярно, че "гениалните умове" мислели "в картинки", а не с думи. Това е американска измишльотина, идеологически центрирана да оправдае тяхната комикс-култура. Не ме разбирайте погрешно, аз харесвам комикс-културата и прекомерната визуална култура на американците, но не мисля, че тя произвежда "умове". Тя е центрирана върху времето за разтоварване и забавление, нещо, което една енциклопедия не е. Нито сериозните книги, каквито всъщност вече не се издават у нас, имат за цел да са. Времето за забавление идва след другите неща.

Моля ви да преосмислите визуалното оформление, защото прилича на "учебниче" за 5-токласници, от сегашните, които произвеждат нищо друго освен абсолютни двойкаджии, нагли и безпардонни. Поемете отговорност за действията си един път в живота, имайте предвид, че учениците четат повече уикипедия, отколкото учебниците си. Което означава, че секцията математика в частта "до 12 клас" трябва да придобие смислен вид. --Alexd (беседа) 06:35, 4 юни 2015 (UTC)

Този въпрос вече сме го повдигали и обсъждали няколко пъти. Можете да направите и тест на тестовата страница - мисля, че и там имаше май беседа. Аз съм против местенето пак на картинката. Какво означава „Поемете отговорност за действията си“?--Vodnokon4e (беседа) 11:46, 4 юни 2015 (UTC)

Нов шаблон за начална страница

Вярвам, че ще повишим броя на посещенията (и да се надяваме, статиите също) ако под избраната картинка или на друго подходящо място на началната страница поставим шаблон: „1 септември е …“ ден на сърдечното здраве, ден на демокрацията, спорта, туризма и т.н. Вече направих Категория:Шаблони за празници на начална страница и септември е пълен с всички достоверни празници, които успях да изровя. Остава някой отдаден уикипедианец да направи съответния шаблон и да го сложи на началната страница. Бих го направил и аз, но нямам права за редактиране на начална страница. Надявам се, че до 1 септември ще се намери кой да го свърши това. От своя страна поемам ангажимента да направя шаблони със събития за (почти) всеки ден от годината. Разбира се, не наведнъж, а полека, примерно за около месец напред. → Иван (беседа) 19:01, 18 август 2015 (UTC)

Без Списък на актуалните събития

Махнах от страницата Шаблон:Списък на актуалните събития. Неколкократно сме обсъждали откровено лъжливото съдържание на раздела, но без никакви последствия. Според мен глупости като тази да стоят по два дни на Начална страница е обидно за добросъвестните редактори на Уикипедия. --Спас Колев (беседа) 11:24, 10 септември 2015 (UTC)

Още източници за тази новина - The Russian Times: Русия изпрати свои войски в Сирия, удари противниците на Асад, Геополитика, Reuters: Сирийската армия и руски самолети продължават да изтласкват бунтовниците от Западна Сирия, Фокус. Защо предполагаш, че е глупост? --Stanqo (беседа) 06:08, 25 октомври 2015 (UTC)
Такава „редакция“ е редно да се подложи на гласуване. --Stanqo (беседа) 18:39, 10 септември 2015 (UTC)
Точно. Всеки има мнение, че е полезно да чуем мнението на другите редактори. А такава редакция е да се отстрани или отбележи автора. И трябва да установим строги правила, каква валидността следва да обхващат събития. Джевянин (беседа) 16:45, 11 септември 2015 (UTC).
В момента какво се случва - „мълчанието на агнетата“ или пълен мълчалив консенсус да се разкарат актуалните събития от начална страница? --Stanqo (беседа) 05:28, 12 септември 2015 (UTC)
Тема е за „Разговори“. Струва се да всички решат, а не едно лице. Джевянин (беседа) 07:04, 12 септември 2015 (UTC).
В Портал:Текущи събития/Кандидати Вече има гласувани събития от трима редактори. Моля администраторите да ги покажат на Начална страница. --Stanqo (беседа) 12:24, 30 септември 2015 (UTC)
Аз бих превеждал от Портала на Английската уикипедия, както правех преди. Там се използват мейнстрийм източници. – Оуейн (беседа) 21:59, 10 ноември 2015 (UTC)
В интервю Башар Асад също признава, че въоръжените сили на Русия действат от два месеца в Сирия, което потвърждава "спорната" новина заради която новинарският панел бе отстранен от Начална страница. Моля администраторите за ревизия.--Stanqo (беседа) 12:58, 22 ноември 2015 (UTC)
Все повече си мисля, че се подиграваш с останалите тук. Как 2 месеца преди 22 ноември се връзва с 4 септември и кога около Латакия е имало "ислямисти" (каквото и да значи това)? --Спас Колев (беседа) 12:49, 25 ноември 2015 (UTC)
"Успешна операция са провели съвместно руски и сирийски войски в района на град Латакия, съобщи The Russian Times." - Тази новина тогава беше повторена от доста медии - примерно, 2, 3. Същият ден тази новина е отразена и в англоезичната Уикипедия - „Russian President Vladimir Putin confirms that Russia is providing military aid in Syrian Civil War in support of the Bashar al-Assad regime and is providing heavy weapons, aircraft, tanks, serious training and logistical support to the Syrian Army. (Telegraph)“ --Stanqo (беседа) 15:58, 28 ноември 2015 (UTC)
Това, че не забелязваш разликите между англоезичната и нашата версия, е основната причина за скептицизма ми към този проект. --Спас Колев (беседа) 11:58, 15 януари 2016 (UTC)
Няма как да няма разлики, но това не е причина да слагаме кръст на алтернативните възможности. За мен това е по-добрият вариант. --Stanqo (беседа) 12:29, 9 февруари 2016 (UTC)
Ако сегашният филтър с гласувания от поне трима редактора за всяко важно събитие не ви се струва достатъчно обективен, дайте конкретно предложение, което всички да обсъдим и гласуваме. --Stanqo (беседа) 06:58, 25 декември 2015 (UTC)

Външен вид на българската уикипедия

Хора, защо преди няколко минути външният вид се смени? Когато съм извън профила си изглежда по същия начин, а когато се логна, си изглежда нормално, както в момента е английската уикипедия. --Batman tas (беседа) 21:38, 29 септември 2015 (UTC)

Bulgarian is missing

Bulgarian is missing from this page:
https://meta.wikimedia.org/wiki/There_is_also_a_Wikipedia_in_your_language
Thank you, Varlaam (беседа) 06:36, 19 януари 2016 (UTC)

Ok --Vodnokon4e (беседа) 08:26, 19 януари 2016 (UTC)
Thanks a lot! Varlaam (беседа) 16:20, 19 януари 2016 (UTC)

Wikimania 2016 scholarships

Dear Wikimedians,

As every year, Wikimedia Polska Association is accepting scholarship requests for this year’s Wikimania, to be held at the Italian town of Esino Lario, June 22-28. The scholarship encompasses travel expenses, accomodation, insurance and the possible conference fee. Please submit your requests by email to wikimania@wikimedia.pl from March 14, 00:00:01 (CET) by March 27, 23:59:59 (CET). Up to two international scholarships will be funded. The scholarship request, submitted in English or Polish, ought to contain:

 • short description of your activity within the Wikimedia movement, your real name, your global username or local usernames, Wikimedia activity outside project editing (including local chapter activity), prior input into the Wikimedia conferences, especially international ones;
 • information about your desired participation in the conference: planned or submitted lectures or other activities during Wikimania or its associated events;
 • information about your forecast activity in pre- and post-conference activities, with the justification for participating in these non-core conference activities;
 • declaration of your command of English sufficient to actively participate in the conference;
 • information about the international airport closest to your place of residence;
 • declaration of being 18 years or older; in case of younger applicants, 16-18, a scan of a parent’s or legal guardian’s consent to the participation in the conference;
 • the information on citizenship(s) held;
 • agreement to provide and process your personal data (name, address, bank account details, passport number) if the scholarship is granted. Please, do not provide these personal details in the application itself, apart from your real name.

On the behalf of the Scholarship Commitee, Wpedzich (беседа) 20:05, 13 март 2016 (UTC)

Корекции

Моля да коригирате надписа под избраната картинка. Тя е на лифт в Испания, а не на монета. Също така е време да се махне мартеницата от логото на Уикипедия, понеже вече сме април. Поздрав! Jingiby (беседа) 04:38, 2 април 2016 (UTC)

Надписите под картинката на деня може да се редактира от тук. Мартеницата от десетина дни не се показва.--Спасимир (беседа) 08:01, 2 април 2016 (UTC)
Не знам, но на мен и в момента мартеницата ми излиза на логото, освен ако имам непрекъснати халюцинации! Иначе, промених надписа. Jingiby (беседа) 10:00, 2 април 2016 (UTC)

Текстът под избраната картинка на деня не е преведен на български. Нов езиков стандарт в българоезичната Уикипедия? --Stanqo (беседа) 07:21, 17 април 2016 (UTC)

Заповядай да го преведеш.--Спасимир (беседа) 20:57, 12 май 2016 (UTC)
Не е въпрос до превеждане, а до спазване на принципа в българоезичната Уикипедия да се пускат текстове само на български. Колкото успеем - толкова, иначе по тази логика въобще трябва да пуснем линкове навсякъде където не сварваме да превеждаме текстовете на англоезичната версия. --Stanqo (беседа) 07:05, 14 май 2016 (UTC)
Благодаря, съгласен съм. --Спасимир (беседа) 07:56, 14 май 2016 (UTC)

Empty space

Hi! I am not much of a designer, but doesn't all this empty space bother you? --Base (беседа) 19:00, 18 юни 2016 (UTC)

Indeed. All proposals are welcome. --Спас Колев (беседа) 12:42, 20 юни 2016 (UTC)

Бързата работа - срам за майстора!

Почти сигурно става въпрос за грешки и неточности, дължащи се на ограниченото време за списването на началната страница, и все пак - правят лошо впечатление. Някой друг пример: "в Норвегия се състои вторият (първият е през 1972 г.) референдум за влизане на страната в Европейския съюз, което е отхвърлено" - за препочитане - "което предложение е отхвърлено"; "След като дезертира от армията на Османската империя, Скендербег (на картината) отива в Круя в централна Албания и, използвайки подправено писмо от султан Мурад II до управителя на Круя, става господар на града." - определено за личността на Скендербег се създава погрешното впечатление за някакъв предател, "въжеиграч" и определено не това е същественото; "Флотът на Жечпосполита има своята най-голяма и последна победа" - като правило издържаната комбинация в случая е "постигам победа(и)"; "В Нова Зеландия за първи път е упражнено правото на жените да гласуват в избори." - четейки "праволинейно" текста не става ясно, че това става възможно за пръв път в световен мащаб, така че нещо от рода на "В Нова Зеландия за първи път в историята/света"; "обявява, че ще предаде монопола си" - "че ще се откаже от" е за предпочитане, "предавам" спокойно може да означава и "предоставям на някой друг". Dino Rediferro (беседа) 02:16, 28 ноември 2016 (UTC)

Dino Rediferro, У:БС: {{Начална страница 28 ноември}}. ;-) — Luchesar • Б/П 07:43, 28 ноември 2016 (UTC)

Вълшебник

Махнете го този Вълшебник вече! - Оуейн (беседа) 10:28, 19 февруари 2017 (UTC)