Направо към съдържанието

Спортна асоциация на европейските университети

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Спортна асоциация на европейските университети
Информация
Основана1999 г.
СедалищеЛюбляна, Словения
РъководителАдам Рочек
Сайтwww.eusa.eu

Спортната асоциация на европейските университети (съкратено САЕУ) е неправителствена организация организация с нестопанска цел, работеща в областта на университетския спорт в Европа.

Тя свързва националните университетски спортни федерации, клубове, отбори, индивидуални състезатели, доброволци и други спортни дейци от над 40 страни в цяла Европа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основана е през ноември 1999 г. във Виена, Австрия от 25 членове-основатели на мрежа от национални университетски спортни организации от Европа.

През 2000 г. е първото общо събрание – то се провежда в Париж, Франция. 4 страни стават членки и събранието одобрява въвеждането на европейските първенства за университетски отбори. През 2001 г., са организирани първите европейски университетски състезания по баскетбол и волейбол.

През 2002 г. се провежда първият симпозиум на САЕУ в Никозия, Кипър. Общото събрание създава студентска комисия на САЕУ, за да се засили участието на студентите в европейския университетски спорт.

Федерацията непрекъснато нараства – както в членове, така и в дейности. През 2004 г. е имало 9 спорта в програмата на Европейския университетски шампионат. Третият симпозиум на САЕУ се провежда във Фалун, Швеция през 2005 г.; в края на годината САЕУ публикува първото си списание.

Ротердам – домакин на университетските игри през 2014 г.

През 2006 г. спортните събития са преименувани на „Европейски университети първенства“, за да се подчертае, че университетите са участниците в събитията. Първото издание на Конвенцията на САЕУ европейските университетски първенства се организира в Айндховен, Холандия, където се провежда и първото спортно събитие. Това са първенства по волейбол, футбол и тенис, както и турнир за Купата на САЕУ по водна топка.

САЕУ празнува своя 10-годишен юбилей през 2009 г. с тържество по време на Общото събрание във Виена. Специални отличия са връчени по случай юбилея. Организирани са 15 европейски университетски първенства, броят на участниците достига 3000 спортисти-студенти, представляващи 417 университета от 32 страни. 2009 г. е белязана от смъртта на Eнo Хармс, който е сред инициаторите и първият председател на САЕУ.

През 2010 г. САЕУ открива новия си офис в Любляна, Словения, където се намира и секретариатът на организацията.

Първите университетски игри се провеждат през 2012 г. в гр. Кордоба, Испания. През 2014 г. Европейските университетски игри се провеждат в Ротердам, Нидерландия.

Мисия[редактиране | редактиране на кода]

Мисията на САЕУ е да се поддържа и развива редовната комуникация между националните спортни федерации; за координиране на спортни конкурси, конференции, масови спортни мероприятия и други дейности, както в университета, така и на национално равнище; да представляват университетските спортове като цяло; да разпространява в цяла Европа идеалите на университетските спортове в тясно сътрудничество с Международната федерация университетски спорт (FISU) и други европейски организации.

Програма[редактиране | редактиране на кода]

Отделно от програмите и дейностите в спорта САЕУ подкрепя и насърчава образователни дейности в областта на студентския спорт. Те се осъществяват главно от трите вида събития, организирани от САЕУ: семинари, симпозиуми и конвенции.

Семинарите се организират на всеки 2 години и обикновено съпътстват общите събрания и се съсредоточат върху теми, които представляват интерес за организациите-членки.

Симпозиуми се организират на всеки 2 години и са съсредоточени в активното включване на ученици и сътрудничеството с университетите.

Конвенции се организират всяка година като част от програмата на организаторите за европейски университетски първенства и европейски университетски игри и обучение.

Символи[редактиране | редактиране на кода]

  • САЕУ приема международния студентски химн "Gaudeamus Igitur" за свой химн.
  • Знамето включва емблемата в средата на знамето, направени от бял материал.
  • Логото или емблемата на САЕУ се състои от синя буква "U" на бял фон, с 12 жълти звезди около нея. По-долу е абревиатурата на организацията в сини букви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Cordoba 2012 | EUSA". Eusa.eu посетен на 2014-12-14.
  2. "Rotterdam 2014 | EUSA". Eusa.eu посетен на 2014-12-14.
  3. "2nd European Universities Games Rotterdam | EUSA". eugames2014.eu посетен на 2014-12-14.
  4. "Zagreb-Rijeka 2016 | EUSA". Eusa.eu. посетен на 2014-12-14.
  5. "3rd European Universities Games Zagreb-Rijeka | EUSA". eug2016.com посетен на 2014-12-14.
  6. "Coimbra 2018 | EUSA". www.Eusa.eu посетен на 2014-12-14.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]