Направо към съдържанието

Тит Цезерний Квинкциан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тит Цезерний Квинкциан
римски политик
Роден
Починал
Семейство
БащаТит Цезерний Македон

Тит Цезерний Квинкциан или Тит Цезерний Стаций Квинкций Македон Квинкциан (на латински: Titus Caesernius Statius Quinctius Macedo Quinctianus; * ок. 101) e политик и сенатор на Римската империя през 2 век и приятел на император Адриан.

Произход и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от Аквилея от фамилията Цезернии. Син е на конника Тит Цезерний Македон, който през 107 г. е прокуратор на Цезарийска Мавретания. Майка му Рутилия Приска Сабиниана е дъщеря на претор. Брат е на Тит Цезерний Стациан (суфектконсул 141 г.).

Квинкциан става около 120 г. пръв от фамилията монетарси служител (tresviri monetales), което води до приемането му в Сенаторското съсловие. Служи като военен трибун в Долна Германия и като кандидат на императора става квестор, народен трибун и претор. Придружава императора като comes в неговите пътувания през 128 г. в Сицилия и Северна Африка, през 131/132 г. в Изтока на империята. Около 133 – 136 г. е легат на X Близначен легион, който бил стациониран във Виндобона в Горна Панония. След това е куратор на Виа Апиа и praefectus alimentorum. През 138 г. той е суфектконсул и става sodalis Augustalis (императорски свещеник).

В родния му град Аквилея, на който е патрон, е честван със статуи. Вероятно има чифлик в Ager Albanus (днес Албано Лациале) до Рим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]