Направо към съдържанието

Томи Адейеми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томи Адейеми
Томи Адейеми, 2018 г.
Томи Адейеми, 2018 г.
Родена1 август 1993 г. (30 г.)
Професияписател
Националност Нигерия
 САЩ
Активен период2017 -
Жанрфентъзи
Уебсайтwww.tomiadeyemi.com
Томи Адейеми в Общомедия

Томи Адейеми (на английски: Tomi Adeyemi) е нигерийско-американска писателка на бестселъри в жанра приключенско фентъзи.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Томи Адейеми е родена на 1 август 1993 г. в Сан Диего, Калифорния, САЩ, в семейство на емигранти от Нигерия. Баща ѝ е лекар, който първоначално работи като таксиметров шофьор до възстановяване на правата си, а майко ѝ работи като чистачка, а после ръководи ръководи група от хосписи извън Чикаго. Томи Адейеми израства в Чикаго. Завършва гимназия в Хинсдейл. Завършва с отличие английска филология в Харвардския университет, получава стипендия и отива в Салвадор, Бразилия, където изучава западноафриканска митология и култура.

В Южна Америка се вдъхновява от африканската митология и започва да пише. След завръщането си в САЩ се премества в Калифорния, където работи в компания за филмопроизводство в Лос Анджелис. Едновременно пише първия си ръкопис, който е неуспешен. След него пише следващата си книга и влиза в конкурсната програма „Pitch Wars“, чрез която новите писатели съгласуват и ревизират творбите си преди да ги дадат на литературен агент.

Първият ѝ роман „Деца от кръв и кости“ от фентъзи поредицата „Наследството на Ориша“ е издаден през 2018 г. Младата Зели Адебола помни времената на маговете, които са преследвани и убити, включително и нейната майка, по заповед на безмилостния крал. С помощта на една хитроумна принцеса тя е решена да се противопостави на насилието и да възроди магията. Романът веднага става бестселър и я прави известна. Филмовите права са закупени от „Туентиът Сенчъри Фокс“.

Заедно с писането на романи поддържа собствен сайт и чрез него преподава творческо писане.

Томи Адейеми на живее в Сан Диего.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Наследството на Ориша“ (Legacy of Orisha)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Children of Blood and Bone (2018)
    Деца от кръв и кости, изд.: „Егмонт“, София (2018), прев. Надя Златкова
  2. Children of Virtue and Vengeance (2019)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tomi Adeyemi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​