Направо към съдържанието

Том Грейс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Том Грейс
Роден26 юли 1962 г. (61 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период1997
Жанртрилър
Известни творбипоредица „Нолън Килкъни“
Уебсайтtomgrace.net

Том Грейс (на английски: Tom Grace) е американски писател на бестселъри в жанра научно-технически трилър.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Томас „Том“ Мартин Грейс е роден на 26 юли 1962 г. в Детройт, Мичиган, САЩ. В периода 1976-1980 г. учи в Католическата гимназия в Детройт.

Завършва Мичиганския университет с бакалавърска степен през 1984 г. и магистърска степен по архитектура през 1986 г. Работи като архитект на частна практика. Дейността му варира от малки реконструкции на къщи до големи градски проекти за корпоративни клиенти в Чикаго и Лондон. Голяма част от работата му е свързана с научни и инженерни изследвания на съоръжения, и на авангардни технологии, които впоследствие намират отражение в творбите му.

Започва да пише в свободното си време. Първият му трилър „Мрежата на Спайдър“ от поредицата „Нолън Килкъни“ е публикуван самостоятелно от него през 1997 г. Разпространява го сам по книжарниците, в резултат, на което привлича вниманието и съдействието на водещи писатели. Главен герой на поредицата е бившият морски пехотинец Нолън Килкъни имащ силни връзки с католическата църква. Занимаващ се с рисков бизнес той живее върха на науката и високите технологии на място, където иновативни идеи обещават несметно богатство, а алчността и жаждата за власт най-често се съчетават с летален ефект. Килкъни прави разследвания по целия свят, за да обезвреди различни опасни схеми с катастрофални последици. Въпреки общия за поредицата герой всеки роман има самостоятелен сюжет.

Следващите му романи „Квантова мрежа“, „Зловеща паяжина“ и „Операция Хищна птица“ утвърждават автора като част от водещите писатели на трилъри. Произведенията му често са в списъците на бестселърите. Те са преведени на 8 езика и са издадени в над 25 страни по света.

Член е на Международната асоциация на писателите на трилъри.

В периода 2004-2011 г. е ръководител на проект във фирмата „Лорд Aeck Сарджънт“. От май 2011 г. до февруари 2014 г. работи със собствената си фирма „Грейс Архитектюр“. От март 2014 г. е архитект към фирмата „SmithGroupJJR“ в Детройт.

Том Грейс живее със съпругата си, Кати, и петте си деца, в къщата, която сам е проектирал, в Декстър, Мичиган.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Liberty Intrigue (2012)

Серия „Нолън Килкъни“ (Nolan Kilkenny)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мрежата на Спайдър, Spyder Web (1997)
  2. Квантова мрежа, Quantum Web (2000) – издадена и като „Quantum
  3. Зловеща паяжина, Twisted Web (2003) – издадена и като „Twisted Pair / Polar Quest
  4. Операция Хищна птица, Bird of Prey (2004)
  5. The Secret Cardinal (2007)
  6. Undeniable (2017)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]