Уикипедия:Заявки към администраторите/2019/31

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Моля да бъде блокиран Ивайло Колев (беседа - приноси). Предупреждаван многократно. Продължава да вандализира. --Ted Masters (беседа) 07:20, 31 юли 2019 (UTC)[отговор]

✔Готово Готово Шест месеца.
— Luchesar • Б/П 08:58, 31 юли 2019 (UTC)[отговор]

Относно некоректно поведение на Ted Masters[редактиране на кода]

       Здравейте, уважаеми администратори!
  Моля, вижте беседата ми с Ted Masters на моята лична страница в Уикипедия, проведен във връзка с премахнати от него мои редакции, посветени на различни български игрални филми.
  Очевидно с Ted Masters говорим на различни езици и няма да се разберем, затова се нуждая от Вашата намеса. 
  Помолих Ted Masters да върне редакциите ми като изложих убедителни аргументи, че не той, а аз съм прав. Резултат нямаше. Над 100 мои редакции от 29–30 юли 2019 г. не бяха върнати. По всичко личи, че Ted Masters не разбира напълно какво е Уикипедия и не прави разлика между главна (родова) и подчинена (видова) категория. Освен това, явно, Ted Masters не гледа български игрални филми, създадени преди 1990 г.
   Когато се пише за българско игрално кино основен източник са самите филми: относно имената на актьорите, които участват и ролите, които изпълняват; годината на производство на филма, ако е изписана и т. н. Често в надписите на филмите преди 1990 г. липсват имената на ролите; понякога имената на актьорите са сгрешени; при други лични имена отсъстват - има само първите букви от тях (по съветски образец); при четвърти, имена на актьори отсъстват изобщо (те са включени в „и др.“). Въпреки това основен източник за даден филм и актьорите в него е САМИЯТ ФИЛМ, САМАТА КИНОЛЕНТА. Понякога филмът е ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗТОЧНИК сам за себе си и НЕ СЪЩЕСТВУВА (за жалост!) друг източник, който да бъде цитиран. Това означава ли, че за източник трябва да бъде посочен съответният филм? Според мен това би било нелогично, странно и излишно. 
   Огромното мнозинство от статиите за български игрални филми в Уикипедия са без посочен източник, но това означава ли, че те трябва да бъдат изтрити? Ако това стане, в Уикипедия няма да остане почти нищо, посветено на българските игрални филми.
   От няколко години аз се заех със задачата да разпозная слабо разпознаваеми български киноактьори и киноактриси, които ако не се потруди някой биха останали забравени. Много е трудно човек, без да познава физиономията на даден актьор, да разбере коя роля той изпълнява в конкретен филм. През всичките над 100 г. от съществуването на българското игрално кино актьорите, които играят са около 3 000. Но всички те заслужават да бъдат почетени и запомнени. Разкриването на всички тях и тяхната биография и филмография ще отнеме много години, вероятно десетилетия. Но началото трябва да бъде дадено и именно Уикипедия е мястото за това.
  Мога да дам 3 примера за по-горе написаното. Много малко хора познават (а още по-малко биха писали за това в Уикипедия) като визия актьорите: Петър Петров (актьор, р. 1930), Петър Петров (актьор, р. 1939) или стария Петър Петров (актьор) (чичото на Боряна в „Опасен чар“. Често се случва специалисти даже да ги бъркат в списваните от тях справочници. Статиите за първия и третия Петър Петров лично аз ги създадох. Също много трудно се различават от масовата публика: Георги Георгиев-Гочето и Георги Г. Георгиев. В статията

Капитан Петко войвода (филм)“ успях да допълня доста данни, след като успях да разпозная десетки актьори и да ги свържа с ролите, които изпълняват. Повярвайте ми, не беше никак лесна задача. Имаше надписи с имена на актьори върху отделните серии, които не участват в конкретната серия, а в друга. Грешки съм откривал и в книгата, издадена от БНТ: „Филмография: Серийни игрални филми (1966–2000). I част. София, 2001.“ Изобщо кашата понякога е пълна.

   А сега относно необходимостта да съществува категория "Български филми". Тази категория не е създадена от мен, тя е главна категория, която съдържа редица подчинени категории. Понастоящем съдържа в главния списък 632 статии на български филми. На 29–30 юли 2019 г. добавих към повече от 100 статии тази категория, както и прегледах и редактирах около 40 статии за български игрални филми и където беше сгрешена датата на производство, на премиера, времетраене или цветност нанесох необходимите корекции. И на 30 юли 2019 г. сутринта Ted Masters с лека ръка зачерква моя многочасов труд, без да си направи труда да провери дали информацията, която съм добавил наистина е грешна. Нещо повече: той не призна грешката си, не ми се извини и не върна редакциите ми. Аргументите му (по подразбиране) са, че не знаел къде да търси и нямал време. След като не знае къде да търси, следователно не е за тази работа! Човек не би трябвало да се занимава с нещо, от което не разбира. И аз се считам за енциклопедична личност, но не пиша на всякакви теми.
   А основните източници за българското игрално кино, особено това до 2000 г. са само няколко:
   1. Самият игрален филм (самата кинолента) като съдържание и титри.
   2. Български игрални филми: Анотирана илюстрована филмография (1915–1948), том I. София, 1987.
   3. Български игрални филми: Анотирана илюстрована филмография (1948–1970), том II. София, 1988.
   4. Български игрални филми: Анотирана илюстрована филмография (1971–1980), том III. София, 2008.
   5. Филмография: Серийни игрални филми (1966–2000). I част. БНТ. София, 2001.
   6. Филмография: Телевизионни игрални филми и новели (1964–2006). II част. БНТ. София, 2007.
   7. Янакиев, Александър. Българско кино: Енциклопедия. Титра. София, 2000.
   Категорията "Български филми" като главна категория е важна, защото потребител, който не знае точната година на даден филм или даже точното заглавие, като разгледа списъка със страниците ще се досети и ще види, че за „неговия“ филм има създадена статия. Категорията "Български филми" е много голямо улеснение за читателя на Уикипедия, когато търси даден филм, вместо да „цъка“ на всяка подчинена категория, да преглежда всеки списък, който се съдържа там, година по година.
   Мисля да създам и категория „Български игрални филми“ и „Български телевизионни игрални филми“ (т. е. филми, създадени за излъчване по телевизията). Вече съществува категория "Български сериали", но е добре да има и по-частна категория „Български серийни телевизионни игрални филми“, защото, както е известно, сериалите биват 4 основни рода: игрални, анимационни, научнопопулярни и документални.
   Имам идея и да съставя: 1. Списък с всички (или почти всички) имена на български киноактьори и киноактриси; 2. Списък на български телевизионни игрални филми. Тези списъци ще са полезни за хора, които искат да съставят нова статия за актьор или филм.
   Имам предложение да се обърнем към Българската национална филмотека с молба да разрешат на Уикипедия да публикува снимки (стоп кадри) на актьори от филми, създадени преди 1990 г. Същото може да направим и към Агенция „Държавни архиви“ за съхраняваните от тях снимки на актьори. С такъв снимков материал българската Уикипедия би станала много по-привлекателно място за посещение и четене.
   Моля да спрете правата на Ted Masters като патрульор или най-малкото да му въздействате да не редактира статиите, свързани с българското кино, от което не разбира. Крайно ми е неприятно да ме редактира човек, който не е запознат с тематиката.
   Моля, възстановете изтритите ми редакции от 29–30 юли 2019 г.
   Моля, вземете мерки или ще загубите, за каузата, наречена Уикипедия, един честен, педантичен, отговорен, ерудиран и добросъвестен редактор!!!
                                                                                          С уважение: --Anatoliy iliev (беседа) 23:06, 1 август 2019 (UTC)[отговор]
Коментар: Това, което ви е обяснил Ted Masters е съвсем коректно. Когато имате съмнение при категоризирането вижте как са категоризирани подобни статии в английската Уикипедия. Конкретно в случая категориите от вида „Български филми от XXXX година“ са взети най-вероятно по руски модел, но това е друг въпрос. Наистина няма смисъл да се добавя категория „Български филми“, след като е добавена подкатегоряита. Разбира се, има случаи в които надкатегория са включва, но този не е такъв. За повече информация вижте в английската Уикипедия по въпроса. Ако променяте име на актьор или година, трябва да предоставите източник. Това, че текущата година не съществува в източник е проблем, но промяната ѝ без да се посочи източник е по-голям проблем - по тази логика всеки може да си променя годините както си иска. Източник за актьорите могат да са надписите в края на филма, но не и визуалното разпознаване, което правите вие. Това се нарича оригинално изследване, а то няма място в Уикипедия. Принципът е същия - всеки може да ги разпознае както си иска. Ако има грешки в книги или дори в надписи в края на филма, те трябва да се коригират на базата на други източници, ако са достатъчно надеждни. Възможността за проверка е едно от правилата и един от основните принципи на енциклопедичността в Уикипедия. Разбирам, че правите това с най-добри чувства, с идеята грешките в статиите да са коригираниь, но ако не можете да намерите надежден източник, който да потвърди, че това наистина е грешка, е възможно да допуснете още по-голяма грешка. Също така не всяка информация има място в една статия – тази информация може да намери място в Уикиданни например, ако говорим за някои третостепенни „участници“ във филми, били те актьори, статисти или други лица от продукцията. Съветът ми е, да се опитате да разберете какво ви казва Ted Masters и да прегледате принципите на Уикипедия, към които има връзки по-горе, както и тези за източниците като цяло. --Стан (беседа) 00:01, 2 август 2019 (UTC)[отговор]