Направо към съдържанието

Филип Флориан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Филип Флориан
Филип Флориан, 2019 г.
Филип Флориан, 2019 г.
Роден16 май 1968 г. (56 г.)
Професияписател, журналист
Националност Румъния
Активен период2005 -
Жанртрилър, криминален роман, исторически роман
ДецаЛука
Филип Флориан в Общомедия

Филип Флориан (на румънски: Filip Florian) е румънски журналист и писател на произведения в жанра исторически трилър, криминален и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Филип Флориан е роден на 16 май 1968 г. в Букурещ, Румъния. Дядо му е писателят Йоан Славич. Има брат – Матей Флориан. Завършва геология и геофизика в Букурещ. В периода 1990-1992 г. работи като редактор към сп. „Кувинтюл“ (Слово), а след това до 1999 г. е кореспондент на Радио Свободна Европа и Дойче Веле. Прекарва пет години в планинския град Синая пишейки първия си ръкопис.

Първият му роман „Кутрета“ е издаден през 2005 г. В малко градче в Румъния е открит масов гроб близо до разкопките на римско укрепление. Той разбунва цялото общество и за него започват различни предположения и слухове – от чумна епидемия до разстрел на Секуритате, религиозни поклонения, изпратени са криминалисти от Аржентина. Младият археолог Петрус решава да извърши свое собствено разследване и открива, че всяка нощ от ямата изчезват костите на пръстите на откритите скелети. Книгата става бестселър, издадена е в много страни, и е удостоена с наградите за литературен дебют на Румъния и на Съюза на писателите на Румъния, и с наградата на ООН.

Историческият му роман „Дните на краля“ е публикуван през 2008 г. През погледа на кралския зъболекар е представена историята на младия немски офицер и благородник Карл Хохенцолерн-Зигмаринген. станал румънският княз Карол I, и съдбата му. след като приема предизвикателството да бъде владетел на Румъния. Пресъздадени са две житейски истории, подчинени на разбирането за чест и мисия във време, когато мъжката дума и чувството за дълг са над всичко. Книгата печели наградата за най-добра белетристична творба в Румъния на Националния литературен музей.

Филип Флориан живее със семейството си в Букурещ.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Degete mici (2005, 2007)
    Кутрета, изд.: „Сиела“, София (2014), прев. Ванина Божикова
  • Băiuțeii (2006) – с Матей Флориан
  • Zilele regelui (2008)
    Дните на краля, изд. „Панорама плюс“ (2011), прев. Лора Ненковска
  • Toate bufnițele (2012)

Източници[редактиране | редактиране на кода]