Направо към съдържанието

Франкфуртер Рундшау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Франкфуртер Рундшау“
Frankfurter Rundschau
Информация
Видвсекидневник
Форматтаблоид
Начало1 август 1945
Езикнемски
Политическилиберален
Тираж180 000 бр.
ДържаваГермания
СедалищеФранкфурт на Майн
Сайт
Франкфуртер Рундшау в Общомедия
Новата сграда на редакцията

„Франкфуртер Рундшау“ (на немски: Frankfurter Rundschau) е германски всекидневник, издаван във Франкфурт на Майн.

Основни негови конкуренти са „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, местното издание на в. „Билд Цайтунг“ – най-продаваният вестник в Европа – и малкият местен консервативен „Франкфуртер Нойе Пресе“. Дизайнът на вестника е модерен, политическата му привързаност е либерална. В основата на вестника седят принципите за независимост, социална правда и справедливост.

История[редактиране | редактиране на кода]

Франкфуртер Рундшау публикува своето първо издание на 1 август 1945, малко след края на Втората световна война. Това е първият вестник, който е публикуван в частта от Германия, окупирана от американците, и вторият подред вестник след края на войната в Германия. Днес вестникът се гордее с тираж от около 180 хил.

Промени[редактиране | редактиране на кода]

От 30 май 2007 Франкфуртер Рундшау променя формата си от широкоформатен на таблоиден, с което през 2007 печели награда от европейските награди за вестници.

Преструктуриране[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 вестникът има финансови проблеми и затова получава парична гаранция от местната управа на провинция Хесе. През 2004 социалдемократите заявяват, че искат да са сигурни в бъдещето на един от ляво либералните всекидневници в Германия и заявяват, че те няма да влияят върху статиите, публикувани във Франкфуртер Рундшау. Социалдемократите също съобщават, че искат да намалят техния дял във вестника под 50% до 2006 г. За да бъде спасено изданието от банкрут, всички разходи драстично се смаляват. Броят на служителите се намалява за последните 3 години от 1700 на 750.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]