Направо към съдържанието

Хосеп Олер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хосеп Олер
Josep Oller аз Roca
испански предприемач

Роден
Починал
19 април 1922 г. (83 г.)
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция
Семейство
Подпис
Хосеп Олер в Общомедия

Хосеп Олер (на каталонски: Josep Oller аз Roca, 1839-1922) – испански бизнесмен, който прекарва в Париж по-голямата част от живота си. Основател на Мулен Руж[1] и изобретател на спортния тотализатор.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хосеп Олер е роден в Тераса, Испания. Семейството му емигрира във Франция, когато е още дете. По-късно се завръща в Испания, за да следва в университета в Билбао. Там той се увлича по боя с петли и започва кариерата си като букмейкър.

В Париж през 1867 г. въвежда нов метод за залагания, наречен от него Pari Mutuel. Успешно предлага своята система на френските надбягвания. Независимо от това, през 1874 г. Хосеп Олер е осъден на петнадесет дни лишаване от свобода и глоба за незаконен хазарт. По-късно, през 1891 г., френските власти вече са легализирали неговата система и забраняват фиксираните коефициенти при залаганията.

Гробът на Олер в Пер Лашез

През 1870 г. за известно време се премества в Лондон, за да избяга от Френско-пруската война. Там той влиза в контакт със света на театъра.

От 1876 г. усилията на Хосеп Олер се съсредоточават в развлекателната индустрия. Първоначално открива различни заведения за забавление: Fantaisies Oller, La Bombonnière, Théâtre des Nouveautés, Nouveau Cirque и Montagnes Russes. Но големият успех идва, когато през 1889 г. е открита прочутата Мулен Руж.[1] Четири години по-късно той открива първия си парижки мюзикхол: Парижката Олимпия.

Погребан е в гробището Пер Лашез.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]