Направо към съдържанието

Централни Източни Алпи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Централни Източни Алпи (на немски език Zentrale Ostalpen) или също Австрийски Източни Алпи, се нарича планинска верига, която заема централно положение в Източните Алпи. Понятието се използва както в класификацията на Германския и Австрийския алпийски клуб, така и според италианската класификация SOIUSA,[1] макар и с разлики. Заемат части от пет държави: Австрия, Швейцария, Италия, Лихтенщайн и Словения. Най-висок връх е Бернина (4049 м) в масива Бернина, част от Ретийските Алпи.

Граници и съседни дялове на Алпите[редактиране | редактиране на кода]

Източните Алпи се разделят на три основни части, ориентирани в посока изток - запад: Северни Варовикови Алпи, Централни Източни Алпи и Южни Варовикови Алпи.[2] Границата между първите две е сравнително ясна и минава по долините на големите алпийски реки: Ил, Ин и Енс, или приблизително по 47°30" с. ш. Що се отнася до южната граница, тя е в по-голяма степен условна. И тя се определеля от реки като Адидже, Изарко, Риенца и Драва. В по-малката си част (до прохода Бирнлюке) Централните Източни Алпи представляват вододел между водосборните басейни на Черно и Адриатическо море, а оттам на изток остават изцяло между притоците на река Дунав.

Цукерхютъл, Щубайски Алпи
Вайсешпице, Висок Тауерн

Масиви и върхове[редактиране | редактиране на кода]

Централните Източни Алпи се състоят от следните масиви (от запад на изток):

  1. Части от Ретийските Алпи: Ретикон, Силврета, Албула, Плесюр, Бернина, Сесвена - връх Бернина (4049 м);
  2. Бергамски Алпи (според ГААК се включват, според SOIUSA - не) - Пицо ди Кока (3050 м);
  3. Сарентински Алпи - Хирцер (2781 м);
  4. Йоцталски Алпи - Вилдшпице (3774 м);
  5. Щубайски Алпи - Цукерхютъл (3507 м);
  6. Тукски Алпи - Лизумер Рекнер (2884 м);
  7. Цилерталски Алпи - Хохфайлер (3510 м);
  8. Кицбюелски Алпи - Кройцьох (2558 м);
  9. Висок Тауерн - Гросглокнер (3798 м);
  10. Нисък Тауерн - Хохголинг (2863 м);
  11. Гуркталски Алпи - Айзенхут (2441 м);
  12. Лаванталски Алпи - Цирбицкогел (2396 м);
  13. Предалпи на изток от Мура.
Кройцьох, Кицбюелски Алпи

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Бернина експрес - една от най-известните високопланински железници в Алпите.

Централните Източни Алпи преминават през цяла Австрия. Дължината надхвърля 550 км, максималната ширина достига 110 км. Въпреки че са по-ниски от Западните Алпи, те имат същия суров алпийски вид. Изградени са предимно от магмени скали - гранит, гнайс, както и по-малко от варовици, шисти и доломити. В геоложко отношение те се наричат централна кристалинна зона.[3] Долините, които ги ограждат са тектонски обусловени, макар че са преудълбани от ледници и от самите реки. Не само че са дълбоко повлияни от въздействието на последното заледяване, но много ледници са съхранени и до днес (включително Пастерце - най-голям в Източните Алпи, както и Мортерач).[4] Върховете са остри и скалисти, стените им са отвесни и представляват интерес за алпинистите. Билото им се счита за продължение на главното алпийско било и никъде не е проломено от река. По него са оформени редица известни проходи, като се започне от Шплюген (граница със Западните Алпи) и се продължи с Малоя, Бернина, Резия, Бренер, Хохтор, Мюртьорл. Реките са буйни и стръмни, много ледникови езера запълват дъното на циркусите. Ниските части са покрити с букови и борови гори, на високо преобладават алпийските пасища. Хиляди туристите посещават прочутите зимни курорти в тази част на планината - Зьолден, Давос, Санкт Мориц, Кицбюел, Обертауерн, Бад Гащайн, Шладминг.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Suddivisione Orografica Internazionale Unificata del Sistema Alpino, nimbus.it
  2. Alps - Eastern Part, Summitpost.org
  3. Мартин Гловня, Екатерина Благоева, Физическа география на континентите, София 1989, с. 143
  4. ВОСТО́ЧНЫЕ А́ЛЬПЫ Архив на оригинала от 2020-10-30 в Wayback Machine., Большая российская энциклопедия
  5. Snow report Central Eastern Alps, Skiresort.info