25 mm артилерийска установка Mark 38

от Уикипедия, свободната енциклопедия
25 мм артилерийска установка Mark 38
Mark 38
История на производството
ПроизводителAlliant Techsystems  САЩ
Година на производство1986 г.
История на службата
На въоръжение в САЩ
Характеристики на оръдието
Калибър, mm25
Дължина на ствола, mm/калибра2672/87
Маса на оръдието със затвора, kg119 кг (оръдие)
567 кг (установка)
Принцип на зарежданеУнитарно автоматично зареждане с патронна лента
Скорострелност, изстрела/минута175
Характеристики на артилерийската установка
Възвишение (max)+55°
Снижение (min)-20°
Ъгъл на завъртане, °360°
Максимална далечина на стрелбата, m6,8 (максимална)
25 мм артилерийска установка Mark 38
в Общомедия

25 mm артилерийска установка Mark 38 е едностволна американска корабна универсална артилерийска установка калибър 25 mm направена на основата на 25 мм оръдие M242 Bushmaster, разработено от компанията McDonnell Douglas и произвеждано от фирмата Alliant Techsystems.

Охлаждане – въздушно, няма стабилизация, насочването е ръчно. Стрелба в полуавтоматичен (единични изстрели) и автоматичен режим.

Работите по създаването на установката започват през 1977 г., когато ВМС на САЩ решават да заменят остарялото 20-мм оръдие Mk 16 (Oerlikon/Hispano-Suiza). През 1986 г. се появява първата модел на установката, Mark 38 Mod 0, приета на въоръжение през 1988 г. Установката се състои от оръдие M242 и лафет Mark 88. Тя осигурява отбрана и нападение против леки надводни и брегови цели. За ВМС на САЩ е разработен модела Mark 46 с повишена скорострелност.

Фото[редактиране | редактиране на кода]

Mk 38 Mod 0 – оръдие с ръчно управление[редактиране | редактиране на кода]

Mk 38 Mod 2 – дистанционно управляемо оръдие[редактиране | редактиране на кода]

Боеприпаси[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „25-мм артиллерийская установка Mark 38“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​