Mortal Kombat 11

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Mortal Kombat 11
ПроизводителNetherRealm Studios
ИздателWarner Bros. Interactive Entertainment
ДизайнерJohn Edwards
ПрограмистGavin Freyberg
ЖанрFighting
Mortal Kombat 11 в Общомедия

Mortal Kombat 11 е бойна игра от 2019 г., разработена от NetherRealm Studios и публикувана от Warner Bros. Interactive Entertainment . Това е единадесетата основна част от поредицата Mortal Kombat и продължение на Mortal Kombat X (2015). Играта беше обявена на The Game Awards 2018 и беше пусната в Северна Америка и Европа на 23 април 2019 г. за Nintendo Switch, PlayStation 4, Windows и Xbox One — с изключение на европейската версия Switch, която беше пусната на 10 май, 2019. [1] Пуснат е на Stadia на 19 ноември 2019 г.

[2]

При пускането си, конзолните версии на Mortal Kombat 11 получиха като цяло благоприятни отзиви, които похвалиха геймплея, историята, графиката и подобрения мрежов код, но получиха критики за наличието на микротранзакции и прекомерното разчитане на смилане . Разширение беше пуснато на 26 май 2020 г., озаглавено Aftermath . Включва допълнителен режим на история, три нови героя, нови етапи и завръщане на фатални случаи и завършващия ход на приятелството . Подобрена версия на играта, съдържаща цялото съдържание за изтегляне до този момент, озаглавена Mortal Kombat 11: Ultimate, беше пусната за Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One и Xbox Series X/S на 17 ноември 2020 г. Продължение и рестартиране на поредицата, Mortal Kombat 1, беше пуснато на 19 септември 2023 г. [3]

Геймплей[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на предишните три игри от поредицата, включително Mortal Kombat Mobile, Mortal Kombat 11 е 2.5D бойна игра . Наред с завръщащите се Fatalities, Brutalities, Stage Fatalities, Friendships и Quitalities, се въвеждат нови функции на играта, като Fatal Blows и Krushing Blows. Fatal Blows са специални движения, подобни на рентгеновите движения в рестартирането от 2011 г. и Mortal Kombat X. Подобно на движенията с рентгенови лъчи, Fatal Blows нанасят голямо количество щети, но за разлика от тях, те стават достъпни само когато здравето на играча падне под 30% и могат да бъдат изпълнени само веднъж на мач. Смазващите удари са вариация на критичен удар на даден специален ход или комбинация, задействана, когато са изпълнени определени изисквания и причинява смъртоносен ефект чрез показване на графични телесни наранявания и изтощаване най-много на 30% здраве с един удар. [4] Новост в поредицата е механиката на Flawless Block, която позволява прозорец за връщане след блокиране на атака с точно време. [5] Друг завръщащ се финишър е Mercy, последно видян в Mortal Kombat Trilogy, където печелившият играч може да избере да съживи опонента си след подканата „Finish Him/Her“, карайки опонента да спечели малко количество живот.

Mortal Kombat 11 въвежда функция Kustom Variation, която предлага система за персонализиране на героите, подобна на системата Gear в предишната бойна игра Injustice 2 на NetherRealm Studios на DC Comics, подобрявайки системата за вариации, представена в Mortal Kombat X. Всеки герой има първоначален набор от кожи, съоръжения и движения, които могат да бъдат допълнително персонализирани от играча. Въпреки това, за разлика от Injustice 2, в Mortal Kombat 11 външният вид на героите не определя техните способности, което позволява на играчите да създават потребителски списъци с ходове независимо от външния вид на техния герой. [6] [7] Онлайн режимите вече включват кръстосана игра за първи път в поредицата. Функцията обаче е в бета версия и това изключва Nintendo Switch, PC и Stadia.

Парцел[редактиране | редактиране на кода]

След поражението на Shinnok, Dark Raiden планира да защити Земното царство, като унищожи всички негови врагове и даде пример на Shinnok, обезглавявайки го. Това последно действие вдъхновява Kronika, пазителят на времето, да пренапише историята, за да отмени намесата на Raiden и да го изтрие от съществуването. Две години по-късно ударен екип от специалните сили, воден от Sonya Blade, Cassie Cage и Jacqui Briggs, атакува Netherrealm, като Raiden оказва помощ. Екипът успява да унищожи замъка Netherrealm с цената на живота на Sonya. Kronika формира съюз с Revenants и владетелите на Netherrealm, Liu Kang и Kitana, веднага след това.

Междувременно Котал Кан, настоящият император на Външния свят, се опитва да екзекутира лоялния на Шао Кан Колектор, но е прекъснат от времева буря, която довежда Шао Кан, Скарлет, Барака и по-младите версии на Кано, Ерон Блек, Джейд, Рейдън, Kitana, Liu Kang, Johnny Cage, Sonya, Jax, Scorpion, Kabal и Kung Lao от миналото и изтрива Dark Raiden от съществуването. Избухва битка в Колизеума на Котал, докато Д'Вора не транспортира Барака, Колектор, Скарлет, Шао Кан, Блек и Кано в нейния кошер, набирайки ги в стадото на Кроника.

Liu Kang, Kung Lao и Raiden се появяват в щаба на специалните сили на Земното царство, след като сключиха съюз с Kotal, докато Jade и Kitana помагат на Kotal в защитата на Външния свят от силите на Kronika. Liu Kang и Kung Lao разследват академията Wu Shi и се натъкват на дясната ръка на Kronika, Geras. Тяхната битка завършва с това, че Герас използва своите хронокинетични сили, за да избяга с мощни енергийни капсули, съдържащи жизнената сила на Земното царство.

Специалните сили научават, че Sektor, подкрепен от Noob Saibot и киберизиран Frost, е възстановил Cyber Lin Kuei, за да изгради армия от киборги от отвлечени воини Lin Kuei за Kronika. Грандмайсторите Sub-Zero и Hanzo Hasashi затвориха фабриката на Sektor с помощта на Cyrax, принуждавайки Geras, Black и двете версии на Kano да се оттеглят в Крепостта на Kronika, където те съживиха Sektor и сами възстановиха кибернетичната армия.

Междувременно Raiden се съветва с Старшите богове. Те не могат да се намесят, тъй като бурята на времето изтощава силата им, но сестрата близначка на Шинок, Цетрион, му дава указание как да победи Кроника. По време на по-късен опит, Raiden открива, че Cetrion е предал и убил Старите богове, за да служи на майка си: Kronika. Котал и Джейд отиват в лагера на Таркатан, за да поискат помощта им, за да се бият срещу Шао Кан, но омразата на Котал към Таркатаните кара Джейд да се бие с него, преди Шао Хан да се появи и да го залови.

Последица[редактиране | редактиране на кода]

След поражението на Kronika, Fire God Liu Kang и Raiden се опитват да използват пясъчния часовник на Kronika, за да възстановят историята, но са прекъснати от Shang Tsung, Fujin и Nightwolf, които всички бяха затворени във вечна празнота от Kronika, защото отказаха да се присъединят към нея. Shang Tsung уточнява, че поради унищожаването на Короната на душите, когато Liu Kang победи Kronika, пясъчният часовник не може да бъде използван за промяна на историята, без да я унищожи. Той убеждава Liu Kang да изпрати него, Fujin и Nightwolf назад във времето, за да вземат Короната на душите, преди Cetrion да го направи. Въпреки подозренията на Raiden към Shang Tsung, Liu Kang се съгласява и изпраща триото обратно, оставайки, за да защити Пясъчния часовник.

Shang Tsung, Fujin и Nightwolf са транспортирани до Колизеума точно когато Kitana се изправи срещу Shao Kahn. Те се опитват да избягат незабелязани, но новината за пристигането им се разпространява, което кара Кроника да отмъсти. За да се изправи срещу Cetrion на неговия остров, Shang Tsung решава, че най-добрият им вариант е да възкресят Sindel, така че те се отправят към Netherrealm и залавят нейния ревенант. Връщайки се във Външния свят, Shang Tsung използва кръвния дълг на Sheeva към Sindel, за да получи достъп до Soul Chamber и да възстанови Sindel въпреки яростната съпротива от Kitana, Jade, Kotal, Black и Baraka.

Синдел придружава Shang Tsung и останалите до неговия остров, където Fujin побеждава силите на Kronika и убеждава днешния Jax да дезертира рано, докато Sindel побеждава Cetrion и помага на групата да превземе Короната. Fujin и Shang Tsung пътуват до Огнената градина, за да убедят Raiden в съюза на Shang Tsung. Когато Kronika се опитва да се намеси, Raiden, Fujin и Shang Tsung я отблъскват, въпреки че тя разкрива, че магьосникът е този, който е проектирал Короната.

герои[редактиране | редактиране на кода]

Екранът за избор на персонаж в Mortal Kombat 11 (с герои от Kombat Pack 1)

Списъкът на играта се състои от общо 37 герои за игра; 25 персонажа в основната игра (2 от които могат да се отключат) и 12 герои, достъпни чрез DLC (5 от които са гост герои). [8] [9] [10] Героите с удебелен шрифт са нови за поредицата, докато тези с курсив са гост герои.

Заедно с ветераните от серията, включително Kano, Raiden, Scorpion, Sonya Blade и Sub-Zero, и други като Skarlet, който се завръща от рестартирането през 2011 г., бяха представени четири нови бойци, три от които могат да се играят. Първо, Кроника служи като първият женски бос персонаж в поредицата, който има власт над потока на времето и наблюдава събитията във времевите линии от самото начало на събитията в цялата история на Mortal Kombat . Тя не е сред героите в играта. [11] [12] Нови бойци, които могат да се играят, включват Geras, конструкт на Kronika, който, подобно на нея, има сили, които му позволяват да контролира потока на времето и да произвежда базирани на пясък атаки; [13] Цетрион, по-стара богиня, която е сестра на Шиннок и дъщеря на Кроника и има контрол над елементарните сили; [14] и Колектор, шестрък Накнадан, който служи като събирач на почит към империята на Външния свят. [15]

Героите, които не могат да се играят и се появяват в играта, включват Shinnok, който се появява в интрото на режима на историята и в един от етапите (макар и само главата му); Sektor и Cyrax, които също се появяват в режима на история като NPC опоненти; Ermac, Reptile и Smoke, които всички се появяват в геймплея като част от набора от движения на Shang Tsung, както и едно от смъртните случаи на Rain; и Кинтаро, който се появява в един от смъртните случаи на Shang Tsung.

Pазвитие[редактиране | редактиране на кода]

Mortal Kombat 11 е разработена от NetherRealm Studios и публикувана от Warner Bros. Interactive Entertainment, като двете страни също участват в предшественика на играта, Mortal Kombat X. [16] Играта беше обявена от съ-създателя на поредицата Ед Буун през декември 2018 г., на The Game Awards 2018, с трейлър, показващ как Dark Raiden и Scorpion се бият един срещу друг. [17] [18] В края на анонсовия трейлър беше обявено, че купувачите с предварителна поръчка ще имат Shao Kahn наличен като герой за игра. [19] Трейлърът включва " Immortal ", оригинална песен от изпълнителя 21 Savage . На 17 януари 2019 г. събитие за разкриване на общността се проведе едновременно в Лос Анджелис и Лондон. [20] Събитието за разкриване включваше, наред с много други, заснето интервю с Ронда Раузи, актрисата с гласа на Sonya Blade. [21] На 22 март 2019 г., около месец преди пускането на играта, беше обявено на C2E2, че актьорът Кари-Хироюки Тагава ще повтори ролята си на Shang Tsung от филма от 1995 г. и втория сезон на Mortal Kombat: Legacy, докато съвпада с обявяването на героя като съдържание за изтегляне . [22] Между 15 и 17 март се проведе публичен стрес тест на онлайн режима на играта [23] Освен това затворена бета версия беше налична между 27 март и 1 април 2019 г. за купувачи с предварителна поръчка на PlayStation 4 и Xbox One. [24] По време на Brasil Game Show 2019, Ед Бун обяви, че сюжетният режим на Mortal Kombat 11 е послужил като завършек на сагата, започнала след първото заглавие на Mortal Kombat и сюжетната линия, която беше установена при рестартирането през 2011 г. [25] Използваше Unreal Engine 3 . [26]

Маркетинг и освобождаване[редактиране | редактиране на кода]

Играта беше пусната на 23 април 2019 г. в Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4 и Xbox One, като Stadia порт беше пуснат по-късно през годината на 19 ноември 2019 г. [27] На 22 март 2022 г., почти три години след пускането на играта, беше пусната кръпка за компютърната версия, премахваща Denuvo Anti-Tamper от нея, наред с други незначителни промени. [28] McFarlane Toys произведе линия от екшън фигури, за да популяризира играта. [29]

Съдържание за изтегляне[редактиране | редактиране на кода]

На C2E2 на 22 март 2019 г. Shang Tsung беше обявен за първия герой за изтегляне, който се завръща от рестартирането през 2011 г. Героят включваше гласа и образа на Кари-Хироюки Тагава, който го изобрази във филма Mortal Kombat от 1995 г. и втория сезон на Mortal Kombat: Legacy . [30] На 31 май 2019 г. бяха обявени пет допълнителни бойци, които ще бъдат пуснати в първия Kombat Pack с Shang Tsung. Три от потвърдените герои бяха Nightwolf и Sindel, и двамата се завърнаха от играта Mortal Kombat от 2011 г., и Spawn от Image Comics от Todd McFarlane, като гостуващ герой с Keith David, който отново играе главната роля от анимационния сериал на HBO Todd McFarlane's Spawn . През февруари 2015 г. McFarlane предостави на NetherRealm ограничен прозорец за разрешение да използва Spawn като гост герой за своите заглавия. [31] Въпреки това, през април 2015 г., Ед Буун разкри, че Spawn е бил обсъждан като потенциален гост-героя в началото на разработката, но че той не е знаел, че McFarlane е направил предложението до излизането на Mortal Kombat X. [32] Водейки до Reddit AMA през декември 2018 г., където McFarlane намекна, че Spawn ще бъде в Mortal Kombat 11 . [33] Трейлърът на играта с участието на Spawn беше пуснат на 8 март 2020 г. по време на турнира "Final Kombat", където Дейвид присъства на събитието като гост заедно с дебюта на трейлъра на червената лента за анимационния филм Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge . [34]

На 21 август останалите два гостуващи героя бяха разкрити като модела T-800 от франчайза Terminator и Жокера от DC Comics, отбелязвайки завръщането му в поредицата след Mortal Kombat срещу DC Universe, след като беше игрален персонаж в серията Injustice, с озвучаващ актьор Ричард Епкар, който повтаря ролята и от двете. [35] Като допълнение към Терминатор: Тъмна съдба, лицето и улавянето на Терминатора са предоставени от Арнолд Шварценегер, като героят се озвучава от Крис Кокс, който е назначен от самия Шварценегер. [36] В интервю от декември 2015 г. Ед Буун разкри, че подобно на Спаун, Терминаторът е бил смятан за гостуващ герой за Mortal Kombat X. [37] Разкритието за дизайна на Жокера беше посрещнато с отрицателен прием, генерирайки вълна от онлайн фенове, сравняващи го с лош косплей . [38] Тийзър трейлър, който по-късно дебютира на 12 декември 2019 г., разкри, че Joker има редизайн поради първоначалната обратна реакция през август. Редизайнът на Жокера по-късно беше добре приет, цитирайки подобрение на чертите на лицето му за разлика от първоначалното разкриване. [39] Първоначално Ed Boon описа присъствието на Жокера като „Порочен“, за разлика от предишните му изяви, които бяха смекчени както в игрите Injustice, така и в Mortal Kombat срещу DC Universe, за да осигурят рейтинг T. [40] Друг тийзър беше качен на Нова година 2020 г., включващ графити със запазена марка на героя и усмивки по стените на Arkham Asylum по време на фойерверки, последвани от смях. Две седмици по-късно, Boon по-късно публикува изображение на играта на Жокера, покрито с кръв, чрез своя акаунт в Twitter, обещавайки вкус на нещата, които предстоят за включването на героя. Трейлърът на геймплея беше пуснат два дни по-късно на 16 януари 2020 г., показвайки новия набор от движения на Joker и ужасяващия Fatality. [41]

Подобно на Mortal Kombat X, Mortal Kombat 11 получи скинове, включени в Kombat Pack, обикновено състоящи се от три скина на герои на пакет, с общо осемнадесет скина заедно. [42] Малък брой единични скинове бяха пуснати безплатно, като например скин, вдъхновен от Харли Куин за Каси Кейдж [43] и скин на Димитри Вегас за Sub-Zero, включващ самия Вегас, осигуряващ гласа за скина като Sub-Zero. [44] През лятото на 2019 г. бяха пуснати два класически пакета с кожи за период от два месеца, състоящи се от пакет с кожи на Klassic Ninja [45] през юни и пакет с кожи на Klassic Arcade Fighter през август 2019 г. [46] През октомври 2019 г. бе пуснат скин пакет с двойна функция [47] докато скин пакет за Хелоуин беше пуснат безплатно. [48] През ноември 2019 г. беше пуснат готически пакет с кожи на ужасите. [49] През януари 2020 г. бе обявено, че ще бъде пуснат скин пакет с тема Elseworlds с Жокера заедно със скин на Darkseid за Geras. [50] През март 2020 г. бе пуснат скин пакет Matinee със Spawn, включващ тематичен скин „Hellspawn“ за Jacqui Briggs. [51]

Свързани медии[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2019 г. мобилната игра, която първоначално беше пусната като Mortal Kombat X за iOS и Android, беше преименувана на Mortal Kombat Mobile, тъй като получи своята актуализация 2.0, включваща съдържанието на Mortal Kombat 11 в процеса. Сред тези промени, графичният двигател беше прехвърлен от Unreal Engine 3 към Unreal Engine 4 . [52] Приложението е достъпно в App Store и Google Play, с 50 милиона изтегляния в последния. [53]

Противоречия[редактиране | редактиране на кода]

Поради своето насилие и кръв, Mortal Kombat 11 е забранен в Япония, Индонезия и Китай. [54] Беше забранен и в Украйна заради законите, забраняващи комунистическите символи . [55] Някои от тези символи присъстват в изображенията "Колекция" и в бонус костюма на героя Скарлет, който също беше част от MK11 Premium издание. [56] [57]

Mortal Kombat 11 също получи тежка реакция от членове на фенбазата на Mortal Kombat за драстично намаляване на сексапила на нейните женски герои. Създателят Ед Буун, в интервю за Playboy, твърди, че е "нереалистично" жените бойци да бъдат оскъдно облечени и смята, че Mortal Kombat от 2011 г. е "отишла твърде далеч в своята сексуализация". [58]

През 2019 г. разработчик на Mortal Kombat 11 разкри на Kotaku, че някои от разработчиците е трябвало да отидат на терапевт и са били диагностицирани с посттравматично стресово разстройство (PTSD) поради реалистичното графично насилие, което трябва да работят върху играта. Те претърпяха травма от непрекъснатото излагане на насилствени и кървави анимации и изследователски материали от „реалния живот“, като видеозаписи и снимки на жертви на убийства и заклани животни, до степен да имат графични, насилствени сънища в съня си. [59] Студиото беше обвинено и в установяване на „култура на крачка“, като служителите редовно работят от 80 до 100 часа седмично, за да спазят крайните срокове за подаване. [60]

Продажби[редактиране | редактиране на кода]

В Северна Америка Mortal Kombat 11 беше най-продаваният софтуер за видеоигри за месец април. [61] Това, заедно с Fortnite, допринесе за продажбите на цифрови игри, достигнали над 8,8 милиарда долара през април. [62] През юни 2019 г. Mortal Kombat 11 надмина продажбите на Kingdom Hearts III . [63] [64] Mortal Kombat 11 продължи да бъде най-продаваният софтуер за видеоигри в Северна Америка през следващия месец май, както за Xbox One, така и за PlayStation 4, продажбите на играта са почти удвоени в сравнение с предишните записи на поредицата. [65] През май 2019 г. играта достигна номер 1 в Австралия и номер 2 в Нова Зеландия. [66] Достигна номер 2 в Швейцария. [67] Това беше 4-тата най-теглена игра в европейските класации на PlayStation Store през април 2019 г. [68]

Като цяло Mortal Kombat 11 беше петата най-продавана игра за 2019 г. и четвъртата най-продавана игра за PS4 за 2019 г. [69] До 2022 г. играта е продала повече от 15 милиона копия по целия свят, което я прави най-продаваната игра във франчайза Mortal Kombat . [70] [71]

Продължение[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2023 г. главният изпълнителен директор на Warner Bros. Discovery Дейвид Заслав обяви по време на обаждане за приходите за четвъртото тримесечие на 2022 г., че дванадесетата част от поредицата ще бъде пусната по-късно през същата година, като по-късно ще бъде разкрито, че ще бъде Mortal Kombat 1 . [72] Изданията Kollector и Premium на Mortal Kombat 1 са пуснати на 14 септември 2023 г., а стандартното издание е пуснато на 19 септември същата година. Продължението получи много положителни отзиви (с изключение на версията Switch, която беше приета отрицателно).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pramath. Europe // Gaming Bolt. Посетен на January 29, 2019.
  2. Mortal Kombat 11's release on Stadia // Посетен на 2020-06-18.
  3. Mortal Kombat 1 Revealed, Releases In September - GameSpot // www.gamespot.com. Посетен на 2023-05-18.
  4. Donaldson, Alex. smart // VG 247. Посетен на January 18, 2019.
  5. Fahey, Mike. Reveal // IGN. Посетен на January 18, 2019.
  6. Brianna Reeves. Unlike Injustice 2, Mortal Kombat 11 Gear System is Cosmetic-Only // Playstationlifestyle.net. Посетен на 2019-04-03.
  7. Fenlon, Wes. customization // PC Gamer. Посетен на January 18, 2019.
  8. Tach, Dave. Mortal Kombat 11: First details on character roster, story, gameplay // Polygon. Посетен на 2019-04-03.
  9. All Fighters Confirmed So Far // GameSpot. 18 January 2019.
  10. Mortal Kombat 11 // Mortal Kombat 11.
  11. McWhertor, Michael. Mortal Kombat 11: everything we know // Polygon. Посетен на January 18, 2019.
  12. Fischer, Tyler. Playable // Comicbook.com. Посетен на February 6, 2019.
  13. Keane, Sean. new fatalities // CNET. CBS Interactive. Посетен на January 17, 2019.
  14. Knezevic, Kevin. Goddess Cetrion // GameSpot. Посетен на 2019-04-17.
  15. Leri, Michael. Noob Saibot // Game Revolution. Посетен на 2019-04-22.
  16. McWhertor, Michael. Mortal Kombat 11 revealed, coming April 2019 // Polygon.
  17. Mortal Kombat 11 Announced // Blue's News.
  18. Wilde, Tyler. Mortal Kombat 11 launches in April, here's the first trailer // PC Gamer.
  19. Macy, Seth G. Complete Guide to Mortal Kombat's Preorder Bonuses // IGN.
  20. Empty citation (help)
  21. Gera, Emily. Ronda Rousey to Voice Sonya Blade in 'Mortal Kombat 11' // Variety. Penske Media Corporation. Посетен на January 17, 2019.
  22. Tach, Dave. Shang Tsung is Mortal Kombat 11's first DLC character // Polygon. Посетен на 2019-04-03.
  23. How to register for the Mortal Kombat 11 Online Stress Test // ShackNews.com.
  24. Mortal Kombat 11 beta schedule: All times and dates // Android Central. 26 March 2019.
  25. Ed Boon Teases Big Mortal Kombat Surprise In 2020 // Mortal Kombat Online. Посетен на 2020-05-16.
  26. Bishop, Sam. Mortal Kombat 11 not using Unreal Engine 4 // Gamereactor UK. Посетен на 2023-07-17. (на английски)
  27. Fahey, Mike. Mortal Kombat 11 Announced, Launching Globally April 23 // Kotaku.
  28. Warner Bros has removed Denuvo from Mortal Kombat 11 // DSOGaming.
  29. Garrett, Eric. McFarlane // Comicbook.com. Посетен на 2019-04-03.
  30. Tach, Dave. shangTsung // Polygon. Посетен на 2019-04-03.
  31. Patches, Matt. kombat8 // Polygon. Посетен на 2019-06-07.
  32. Jonathan 'Catalyst' Grey. Alpha3 // Eventhubs.com. Посетен на 2019-06-07.
  33. Mortal Kombat 11 Spawn: Is the Comic Book Character Coming to the Game? // dbltap. Посетен на 2019-06-07.
  34. Mortal Kombat 11: First Spawn gameplay and release date revealed // Polygon. Посетен на 2020-05-16.
  35. ComingSoon. Release date and characters // GameRevolution. Посетен на 2019-10-05.
  36. Daanish Syed on Twitter // Посетен на 2019-10-04.
  37. Tyrrel, Brandin. Mortal Kombat X // IGN. Посетен на 2019-10-05.
  38. Mortal Kombat Fans Are Absolutely Savaging Joker's Design
  39. Fischer, Tyler. Mortal Kombat 11 Fans Divided Over Joker's New Design // Comicbook.com. Посетен на 2020-05-16.
  40. Fischer, Tyler. Vicious // Comicbook.com. Посетен на 2020-05-16.
  41. Published on Jan 16, 2020. Mortal Kombat 11 Kombat Pack - The Joker Official Gameplay Trailer // YouTube. Посетен на 2020-05-16.
  42. What is included in the Mortal Kombat 11 Kombat Pack? // WBGames.com.
  43. Mortal Kombat 11 Skin Turns Cassie Cage into Harley Quinn // cbr.com.
  44. Dimitri Vegas drops fire Mortal Kombat track to celebrate Sub-Zero skin // Dexerto.
  45. Mortal Kombat 11 reveals Shang Tsung gameplay, confirms Sindel, Nightwolf and Spawn as DLC • // Eurogamer.net. Посетен на 2020-05-16.
  46. Gerblick, Jordan. GamesRadar // Gamesradar.com. Посетен на 2020-05-16.
  47. Sheehan, Gavin. Mortal Kombat 11 // Bleedingcool.com. Посетен на 2020-05-16.
  48. MORTAL KOMBAT 11 Adds Free Halloween Event, Spooky Skins // Nerdist.
  49. Mortal Kombat 11 Gothic Horror Skin Pack Revealed // gamerant.com.
  50. New Joker gameplay trailer for Mortal Kombat 11 gives you what you freakin' deserve
  51. Mortal Kombat 11: First Spawn gameplay and release date revealed // Polygon. Посетен на 2020-05-16.
  52. MK // Destructoid. Посетен на 2019-04-27.
  53. KOMBAT // Посетен на 2019-10-05.
  54. Mortal Kombat 11 banned for its gore // ONE Esports. 24 April 2019.
  55. Mortal Kombat 11 is denied in Ukraine // Medium. 19 April 2019.
  56. MKWarehouse: Mortal Kombat 11: Kollection // Mortalkombatwarehouse.com. Посетен на 30 December 2019.
  57. Skarlet // Youtube.com. (на английски)
  58. "How ‘Mortal Kombat’ Became an Immortal Franchise," Playboy 22 Apr. 2019.
  59. Ali, Jawad. PTSD // SegmentNext. Посетен на 2022-06-16. (на американски английски)
  60. Staff, G. R. RIKVIP // Game Rant. Посетен на 2022-06-16. (на американски английски)
  61. Piscatella, Mat. Game Market Highlights // YouTube. Посетен на May 23, 2019.
  62. Valdes, Giancarlo. SuperData // VentureBeat. Посетен на May 24, 2019.
  63. Video // HollywoodReporter.
  64. 2019's Best-Selling Game // PlayStationLifestyle.
  65. Piscatella, Mat. NPD // YouTube. Посетен на June 20, 2019.
  66. Shea, Cam. Top 10 // Mediaweek. Посетен на July 1, 2019.
  67. Games Charts - gamecharts.ch
  68. Dutton, Fred. PlayStation Store in April // PlayStation Blog Europe. Посетен на May 10, 2019.
  69. PS4 Exclusive // Push Square. 17 January 2020.
  70. "Warner Bros. Games and NetherRealm Studios Celebrate the 30 th Anniversary of Mortal Kombat; New Video Honors Three Decades of Entertainment from the Iconic Franchise" - Games Press
  71. "Warner Bros. Games and NetherRealm Studios Celebrate the 30 th Anniversary of Mortal Kombat; New Video Honors Three Decades of Entertainment from the Iconic Franchise" - Games Press // www.gamespress.com. Посетен на 2023-11-12.
  72. Mortal Kombat 12 Confirmed for 2023 Release