Направо към съдържанието

Piece of Mind

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Piece of Mind
Албум на Iron Maiden
Записанянуаримарт 1983 г. Compass Point Studios, Насау, Бахамски острови
Издаден16 май 1983 г.
ЖанрХевиметъл
Времетраене45:50
Музикален издателEMI
Пореден албум4-ти
Езиканглийски
Професионална оценка
Хронология на Iron Maiden
The Number of the Beast (1982) Piece of Mind Powerslave (1984)
Сингли от Piece of Mind
  1. Flight of Icarus
    Издаден: 11 април 1983
  2. The Trooper
    Издаден: 20 юни 1983

Piece of Mind е четвъртият студиен албум на британската хевиметъл група Айрън Мейдън. Издаден е през 1983 г. от Sanctuary/Columbia в САЩ и от EMI в останалата част от света. Това е първият албум на барабаниста Нико Макбрейн с групата.

В текстово отношение албумът показва интересите на групата към книгите и филмите. Например песента To Tame a Land е по мотиви от книгата на Франк ХърбъртДюн; The Trooper е вдъхновено от произведение на Алфред Тенисън; Where Eagles Dare е филм и роман от Алистър Маклейн; в началото на Revelations е цитиран писателят Гилбърт Кийт Честъртън. По-екзотично влияние е внесено от гръцката митология във Flight of Icarus. „Sun and Steel“ е базирана на живота на легендарния самурай Miyamoto Musashi. Алистър Краули повлиял доста на Брус Дикинсън при написването на „Revelations“.

Това е първият албум на Мейдън, който не е кръстен на някое парче (въпреки че фразата „peace of mind“ се споменава в песента „Still Life“). Първоначално албумът се казва Food for Thought, но впоследствие името е променено, понеже не е достатъчно запомнящо се. Последното парче от албума е трябвало да се казва „Dune“, по едноименната книга на Франк Хърбърт, но авторът не дава съгласието си и се налага името да се промени.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  1. Where Eagles Dare“ (Харис) – 6:10
  2. Revelations“ (Дикинсън) – 6:48
  3. Flight of Icarus“ (Смит, Дикинсън) – 3:51
  4. Die With Your Boots On“ (Смит, Дикинсън, Харис) – 5:28
  5. The Trooper“ (Харис) – 4:10
  6. Still Life“ (Мъри, Харис) – 4:53
  7. Quest for Fire“ (Харис) – 3:41
  8. Sun and Steel“ (Дикинсън, Смит) – 3:26
  9. To Tame a Land“ (Харисън) – 7:27

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Място в класациите[редактиране | редактиране на кода]

Продажби[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Piece of Mind в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​