Windows форми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Този приложно-програмен интерфейс е част от Microsoft .NET Framework 3.0

Windows форми (на английски: Windows Forms) е графична (GUI) библиотека от класове в състава на Microsoft .NET Framework[1], която предоставя платформа за писане на клиентски приложения за настолни компютри, лаптопи и таблети[2]. Формите са разглеждани като замяна на по-ранната и по-сложна C++ базирана библиотека Microsoft Foundation Class Library, въпреки че не предлагат съпоставима парадигма[3], а служат само като платформа за създаване на слоя потребителски интерфейс в многослойни решения.[4].

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Изработените с помощта на Windows форми приложения се задействат при настъпване на определено събитие или при определено действие от страна на потребителя, като например попълване на текстово поле или посочване и щракване на бутон.

Windows формите предоставят достъп до стандартните вградени контроли на Windows User Interface, като комбинира Windows API и т.нар. managed code (термин на Microsoft за програмен код, който се изпълнява под „управлението“ на виртуална машина .NET). В случая на Win32 API и Microsoft .NET Framework чрез Windows формите се постига по-разбираемо представяне, отколкото чрез Visual Basic или MFC.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Всички визуални елементи в библиотеката Windows Forms са получени от класа Control. Това осигурява минималната необходима информация за всеки елемент от потребителския интерфейс, като например местоположение, размер, цвят, шрифт, текст, както и чести събития, като посочване и щракване и влачене и пускане. Класът Control поддържа докинг, което позволява приемственост при промяна на позицията, както и Microsoft Active Accessibility, което помага на потребители с увреждания.

Освен че позволяват използването на контроли като бутони, текстови полета и др., Windows формите предоставят собствени контроли за ActiveX, оформление, валидация и свързване на данни. Тези контроли са представени чрез Graphics_Device_Interface (GDI+).

История[редактиране | редактиране на кода]

Windows формите са един от първите лесни начини за предоставяне на графичен потребителски интерфейс към компонентите на .NET Framework. Платформата е построена върху съществуващия Windows API и някои от контролите просто „обвиват“ съществуващи Windows компоненти. Някои от тези методи позволяват директен достъп до Win32, което обаче не е достъпно за платформи, различни от Windows.  

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sells, Chris. Windows Forms Programming in C#. 1st. Addison-Wesley Professional, 6 септември 2003. с. xxxviiii.
  2. Design and Implementation Guidelines for Web Clients by Microsoft Pattern and Practices // Microsoft, November 2003.
  3. Appendix B // Moving from MFC, Windows Forms 2.0 Programming. 2nd. Addison-Wesley Professional, 16 май 2006.
  4. Introduction to Windows Forms // Microsoft 2003.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Windows Forms в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​