Направо към съдържанието

Джеймс Марстърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеймс Марстърс
американски актьор
11 декември 2016 г.
Роден
20 август 1962 г. (61 г.)
Грийнвил, САЩ

Учил вДжулиард
Награди„Сатурн“ за най-добър телевизионен актьор в поддържаща роля (2000)
„Сатурн“ за най-добър телевизионен актьор в поддържаща роля (2003)
Актьорска кариера
Активностот 1987 г.
Семейство

Уебсайтwww.jamesmarsters.com
Джеймс Марстърс в Общомедия

Джеймс Уесли Марстърс (на английски: James Wesley Marsters, роден на 20 август 1962 г.) е американски актьор и музикант, най-добре познат с ролята си на известния платиненорус вампир Спайк, герой в телевизионния сериал „Бъфи, убийцата на вампири“ и базирания на него сериал „Ейнджъл“.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден в Грийнвил, Калифорния и израства с брат си и сестра си в Модесто, Калифорния. Мечтае да стане актьор, откакто участва в училищна пиеса в четвърти клас. Присъединява се към театралната група на Гимназия „Дейвис“, участвайки в множество пиеси и мюзикъли. От 1980 до 1982 г. учи в Pacific Conservatory of the Performing Arts, а от 1982 до 1984 г. – в Julliard Drama School. В свое интервю по радиото, Марстърс се изказва много негативно за Julliard, откъдето бил „общо – взето, изритан“, твърдейки, че там не се интересуват дали ще забавляват публиката или не и не е „училище за актьорско майсторство, а училище за говорене“. Въпреки това казва, че са били много добри, що се отнася до танци и музика.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Марстърс се мести в Чикаго, където получава първата си професионална роля като Фердинанд в „The Tempest“ през 1987 г. През 1989 г. е номиниран за наградата Джоузеф Джеферсън за главната си роля в драмата „Животът, смъртта и мечтите на Максимилиан де Робспиер“. През 1990 г. заминава за Сиатъл и там основава театър New Mercury, заедно с Лиан Дейвидсън и Грег Мюзик и участва в много пиеси. През 1992 г. Марстерс получава първата си роля в телевизионен сериал „Северно изложение“. Същевременно гостува в други сериали като „Андромеда“ и независимите филми „Chance“ (2002 г.), „Winding Roads“ (1999 г.) и „Cool Money“ (2005 г.) В края на 2005 г. Марстърс започва снимките на трилъра „Shadow Puppets“. По същото време се появява в сериала „Смолвил“ в ролята на д-р Милтън Файн, както и представя своя съкратена версия на „Макбет“ от Шекспир.

Марстърс участва и във филма „Послепис: Обичам те“, заедно с Кати Бейтс, Хилари Суонк и Джерард Бътлър.

Марстърс като Спайк[редактиране | редактиране на кода]

Забележителното и посрещнато с бурно одобрение изпълнение на Джеймс в телевизионния сериал „Бъфи, убийцата на вампири“ е това, което привлича вниманието на широката аудитория. Моменталният радушен прием на феновете спасява героя му, за когото е предвидено да бъде убит още в ранните епизоди на поредицата. Спайк се появява за пръв път във втори сезон, а става постоянно действащо лице в четвърти сезон, като остава до края на сериала. След приключването на „Бъфи, убийцата на вампири“, Марстерс пренася скандалния Спайк в сродното на „Бъфи“ шоу „Ейнджъл“ и отново става една от водещите фигури в сериала. Запитан откъде е получил вдъхновение за английския акцент на Спайк, Марстърс казва, че е от колегата му в „Бъфи, убийцата на вампири“ Антъни Хед. Хед, родом от Камдън Таун, използва лек акцент в ролята на Джайлс, докато в действителност актьорът говори с по – дълбок лондонски акцент.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Преди да създаде своя собствена група, Марстърс дълги години свири с други групи или соло в барове и клубове. На тези изяви обикновено изпълнява песни на Том Уейтс, Нийл Йънг и Брус Спрингстийн. В музикалния епизод „Още веднъж, с чувство“ от поредицата „Бъфи, убийцата на вампири“ той също изпълнява няколко песни.

В периода 2003 – 2004 г. Марстърс е вокалист на рок групата „Ghost of the Robot“. Дебютният им албум се нарича Mad Brilliant. Групата има много успешни участия, както и две турнета в Европа.

През октомври 2004 г. Марстърс започва соло кариера, прави турне в САЩ и през 2005 г. издава албум, наречен Civilized Man, в който десет от единадесетте песни са писани от самия него.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]