Дрехарови (Копривщица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Във фамилия Дрехарови военни дейци са полковник Драгия Дрехаров, син на опълченеца Павел (Панче) Дрехаров, о.з. майор Цончо Дрехаров и ефрейтор Илия Цанчов Дрехаров,[1] който загива на 1 декември 1916 г. Погребан е на позицията при с. Комана.[2] Запасният ефрейтор от Копривщица Илия Дрехаров, участник в Балканската, Междусъюжническата и Първата световна войни през 1912 г., се заблудил при патрулиране на Чаталджа и бил пленен от турците. Турският паша, командващ противника, му подарява свободата, като го посочва на своите офицери и войници за пример, връща му оръжието и го изпраща в българските линии поради неговото достойно и смело държание, за което е издадено „Свидетелството за народна признателност на ефрейтор Дрехаров, загинал 1916 г.“. Загива на 1 декември 1916 г. в битка при село Комана в Румъния и е погребан на позицията.[3][4] Това е единствен случай през цялата Балканска война. Във войните градът дава около петстотин души жертви.[5]

Христо Дрехаров е бивш учител и член на учебния комитет при Министерството на Народното Просвещение. Съчинявал и печатал учебници.[6] Пионер, съосновател на Дружеството за залесяване в Копривщица.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Драгия Павлов Дрехаров // edinzavet.wordpress.com. Посетен на 20 октомври 2022.
  2. ДВИА, ф. 39, оп. 3, а.е. 22, л. 8.
  3. Антиквар нареди в картички историята на Копривщица // duma.bg. Посетен на 9 септември 2022.
  4. ДВИА, ф. 39, оп. 3, а.е. 22, л. 8.
  5. Каблешкова, Райна. Участието на копривщенци в балканските войни 1912 – 1913 г. Пловдив, Регионален етнографски музей, 2014.
  6. Пулеков, Б. Туристико-исторически водач за град Копривщица. Копривщица, Народно читалище „Х. Ненчо Палавеев“, 2011.