Направо към съдържанието

Карло Сфорца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карло Сфорца
италиански политик
Сфорца през 1921 г.
Сфорца през 1921 г.

Роден
Починал
Рим, Италия

Учил вПизански университет
Семейство
РодСфорца
Карло Сфорца в Общомедия

Граф Карло Сфорца (на италиански: Carlo Sforza) е италиански дипломат и политик от Италианската републиканска партия, министър на външните работи през 1920 – 1921 и 1947 – 1951 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Карло Сфорца е роден на 24 януари 1872 година в Монтиньозо, Тоскана. През 1896 година постъпва на дипломатическа служба и през следващите години работи в Кайро, Париж, Константинопол, Пекин, Букурещ, Мадрид, Лондон и Белград.

През 1920 – 1921 година Сфорца е външен министър в кабинета на Джовани Джолити. На тази длъжност той подписва Рапалския договор с Кралството на сърби, хървати и словенци и играе активна роля в потушаването на метежа на Габриеле д'Анунцио, с което печели неодобрението на националистическата десница. След като напуска правителството е посланик във Франция, но напуска поста с идването на власт на Бенито Мусолини през 1922 година. През следващите години е водач на антифашистката опозиция в Сената, докато през 1926 година е принуден да напусне страната.

Карло Сфорца се установява във Франция, където публикува няколко книги и множество статии, критикуващи фашисткия режим в Италия и сходните политически движения в други европейски страни. След убийството на Карло Росели през 1937 година той се превръща във фактически лидер на италианската антифашистка емиграция. По време на Втората световна война живее в Англия и Съединените щати.

Сфорца се връща в Италия след капитулацията през 1943 година. През 1945 – 1946 година е председател на парламента, а през 1947 – 1951 година е външен министър в кабинетите на Алчиде Де Гаспери, заедно с когото поставят основите на проевропейската политика на Италия. Като външен министър през 1951 година подписва договора за създаването на Европейската общност за въглища и стомана.

Карло Сфорца умира на 4 септември 1952 година в Рим.