Направо към съдържанието

Аква Вирго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фонтанът ди Треви
Скулптурна група от Фонтана ди Треви, представяща легендата за намирането на извора. Девойка посочва на войниците мястото.

Аква Вирго (на латински: Aqua Virgo; на италиански: Acqua Vergine – „Вода на девицата“) е един от 11-те антични акведукта в Рим.

Античният акведукт е с дължина 21 km. Постоянно е реставриран и до днес захранва с вода фонтана ди Треви, а също и фонтан Баркача на площад Испания и фонтана на Четирите реки на площад Навона.

Аква Вирго, шестият римски акведукт, е открит през 19 пр.н.е. от консула Марк Випсаний Агрипа, за да снабдява с вода термите на Агрипа на Марсово поле. Според преданията, девойка посочила на Агрипа и войниците му извор с чиста вода, намиращ се на 13 km от града (точно тази сцена е изобразена на една от скулптурните групи над фонтана ди Треви). Вероятно обаче името на акведукта произлиза предимно от чистата и свежа вода на извора.

С падането на Римската империя акведуктът запада и чак при папа Адриан I през 13 век е възстановено водоснабдяването. На 16 август 1570 г. е открит възстановеният акведукт Acqua Vergine.