Направо към съдържанието

Александър Хаджипетров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Хаджипетров
български политик, бивш кмет на Русе
Роден
1882 г.
Починал
16 юни 1925 г. (43 г.)
Русе, България

Александър Хаджипетров е български политик, бивш кмет на Русе.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейството на опълченец от Руско-турската Освободителна война 1877 – 78. Завършва Земеделското училище в Образцов чифлик край Русе. По-късно заминава за Франция да специализира лозарство. След завръщането си се установява на постоянно местожителство в Русе и става активен деец на БЗНС.

Поемайки управлението на общината на 6 август 1921 г. като председател на земеделската тричленна комисия, А. Хаджипетров остава на този пост до лятото на 1922 г. Поради междупартийни боричкания след изборите, проведени на 2 октомври 1921 г. кмет не е избран и в крайна сметка общинският съвет е разтурен. Едва след повторните общински избори на 30 април 1922 г. земеделците успяват да се договорят с представителите на другите партии (блокарите)и за кмет е избран Хаджипетров, а негови заместници стават съветници от блока. На 11 февруари 1923 г. се провеждат поредните общински избори. И отново земеделци и блокари се договарят, а кмет е отново А. Хаджипетров, но за няколко месеца – до 10 юни 1923 г.

Кметски мандати[редактиране | редактиране на кода]

В управлението на общината Александър Хаджипетров се ръководи от принципните позиции на своята партия. Той декларира, че в следвоенните години, когато социалната криза в страната е взела неконтролируеми размери не може да се изпълнява строго фиксирана общинска програма, а трябва на момента да се откликва на най-належащите нужди на гражданството. Опитва се да реформира общинските служби, като засилва оперативността в тяхното ръководство и ги направи по-ефективни от гледна точка на ползата за общинската каса. Този стремеж в някои случаи води до сблъсък с работещите в общинското стопанство и със служители, заемащи важни постове в общинската администрация, назначени от предишния кмет – комунист. Разбира се и от страна на Хаджипетров в определени моменти не липсва политическа мотивация за реформите в общината. Той неведнъж публично декларира, че въведенията на предшественика му не са били „съобразени със съществуващия държавен строй и най-належащите нужди на измъченото гражданство“.

А. Хаджипетров уволнява главния градски лекар, заради „службата си на червената звезда“. По „целесъобразно съкращаване на персонала“, а в действителност заради партийната им принадлежност са отстранени касиер-бирникът, единия юрисконсулт от бюрото за правна помощ, фабричният лекар при общинското управление, земемерът от Техническото отделение и др. Сменен е и главният режисьор на театъра.

Земеделският кмет е убеден, че неговата общинска политика е показен контрапункт на „40-годишното котерийно разграбване на общините от буржоазията“ и на „разлагащият ги комунизъм“.

Превратът от 9 юни 1923 г. предизвиква рязък обрат в политическия живот на града. Този обрат оказва влияние и върху съотношението на силите между партийните групировки в общинския съвет. Заседанието на съвета на 10 юни се открива в присъствието на въоръжени лица. Кметът и единия от помощниците му – земеделец си подават оставките, като заявяват, че при усложнената политическа ситуация, за да работи нормално общината, нейната управа трябва да е призната от дошлото на власт сговористко правителство. На 12 юни се провежда избор за нов кмет и е избран сговористът Христо Стоянов.

В следващите дни Александър Хаджипетров е задържан и хвърлен в затвора. След освобождаването му преминава на единофронтовски позиции за сближаване с Комунистическата партия.

След атентата на 16 април 1925 г. в столицата, на 16 юни в дома на Александър Хаджипетров влизат наемни убийци и го разстрелват в леглото му.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Иван Радков, Л. Златев, Русенските кметове (1878 – 2005 г.), Русе, 2005 г., с. 83 – 86.
Руско Попхристов Кмет на Русе (6 август 1921 – 30 април 1922) без смяна
без смяна Кмет на Русе (30 април 1922 – 10 юни 1923) Христо Стоянов