Андрей Владимирович Панин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Андрей Владимирович Панин
Андре́й Влади́мирович Па́нин
Роден
Починал
6 март 2013 г. (50 г.)
ПогребанТроекуровско гробище, Москва, Русия

Наградизаслужил артист на Руската Федерация (18 април 1999)
Ника (2003)
Ника (2013)
Актьорска кариера
Активностот 1991 г.
Семейство

Уебсайт
Андрей Владимирович Панин в Общомедия

Андрей Владимирович Панин (на руски: Андрѐй Владѝмирович Па̀нин) роден на 28 май 1962 г. в Новосибирск, СССР е руски и съветски актьор, театър и кино режисьор, заслужил артист на Руската федерация (1999 г.), носител на държавната наградата на Руската федерация (2001 г.) и на наградата „Ника“ (2003, 2013 – посмъртно), многократно номиниран за наградата „Златния орел“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 28 май 1962 г. в Новосибирск в семейството на Владимир Алексеевич и Анна Георгиева Панин. Родителите на Андрей се занимават с наука, баща му е радиофизик, а майка му преподава физика в училище, и двамата са завършили Томския университет. Когато Андрей е на шест години семейството се премества в Кемерово, където е родена и сестрата на Андрей - Нина.

След като завършва средното си образование, Андрей продължава обучението си в Кемеровския хранителен институт, като инженер, но година след това е изключен заради лошо поведение. По препоръка на приятел става студент в режисьорския отдел на Кемеровския институт за култура. През годините, в които тече обучителния му период той играе първите си роли в спектаклите „Сашка“ и „Алпийска балада“ на сцената на театралното студио. След завършването на Института по култура, той работи известно време в Минусинския драматичен театър.

След завършваването си на Московското училище за художествен театър през 1990 г., Андрей Панин е поканен в Московския художествен театър на името на Антон Павлович Чехов за главните роли в две представления „Бобок“ и „Додо“.

Андрей Панин умира на 6 март 2013 г. в Москва на 51 години. Една от първите версии за смъртта, която е представена, е злополука. По-късно обаче се появява версия и за убийство, тъй като съдебни експерти, твърдят че актьорът не би могъл да получи такива нараняване в резултат на случайно падане. Година след смъртта на Панин делото за смъртта му е закрито.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Сватба“
  • „24 часа“ – играе главна роля на Лева Шаламов