Анкона

Анкона
Ancona
Знаме
      
Герб
Панорамен изглед от Акона
Панорамен изглед от Акона
Италия
43.6167° с. ш. 13.5167° и. д.
Анкона
Марке
43.6167° с. ш. 13.5167° и. д.
Анкона
Страна Италия
РегионМарке
ПровинцияАнкона
Площ123 km²
Надм. височина110 m
Население102 047 души (2008)
830 души/km²
Пощенски код60100
Телефонен код071
МПС кодAN
Официален сайтwww.comune.ancona.it
Анкона в Общомедия

Анко́на (на италиански: Ancona) е пристанищен град в Италия, столица на регион Марке, административен център на едноименна провинция. Населението му е 102 047 по данни от преброяването към 31 декември 2008 г.

Разположен е на брега на Адриатическо море - най-голямото естествено пристанище на Централна Адриатика. Бреговата линия има формата на лакът, откъдето се смята, че е дошло и името на селището (на гръцки: Αγκών, на латински: Ankon,). Известен е и като Дорийския град.

Има жп гара, пристанище и летище. Морската гара се намира на пристанището Санта Мария. От Анкона се осъществява постоянна връзка с фериботи между Италия и Хърватия, Албания, Черна гора, Гърция и Турция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Анкона е колония (основавана през 387 г. пр.н.е) на гръцкия град Сиракуза на остров Сицилия. От гърците в града се е произвеждало естественото багрило пурпур.

И след превземането си от римския флот в Илирийската война (178 пр.н.е., Тит Ливий) Анкона запазва гръцкия си облик. Има своя монета (с изображение от едната страна на ръка, държаща палмова клонка, и глава на Афродита от другата страна), а населението продължава да говори на гръцки. Гай Юлий Цезар завладява града, веднага след като преминава Рубикон. Поради естествената си защитеност и близостта си с Далмация пристанището има огромно значение и по времето на Римската империя; разширено е от император Марк Улпий Траян.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]