Направо към съдържанието

Бабин (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бабин
Изглед от едно от ваканционните селища по брега на езерото
Изглед от едно от ваканционните селища по брега на езерото
54.75° с. ш. -126° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Британска Колумбия
Координати54°45′ с. ш. 126°00′ з. д. / 54.75° с. ш. 126° з. д.
Оттокрека Бабин
Дължина177 km
Ширинаот 2 до 10 km
Площ495 km2
Надм. височина711 m
Водосб. басейноколо 10 000 km2
Населени местаГранайл
Бабин в Общомедия

Езерото Бабин (на английски: Babine Lake) е 3-то по големина езеро в провинция Британска Колумбия (2-рото по големина естествено езеро в провинцията). Площта му, заедно с островите в него е 495 км2[1], която му отрежда 95-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 479 км2[1]. Надморската височина на водата е 711 м[1].

Местоположението на езерото Бабин в централната част на провинция Британска Колумбия

Езерото се намира в централната част на провинция Британска Колумбия, сред Скалистите планини. Бабин има дължина от север на юг 177 км, която го прави най-дългото езеро в провинцията, а ширината му варира от 2 до 10 км. Средната му дълбочина е 55 м, а максималната – 186 м. От декември до май е сковано от ледена покривка.

За разлика от повечето канадски езера, бреговете на Бабин са сравнително слабо разчленени. Има няколко острова (най-голям остров Макдонълд, в централната част), с обща площ от 16 км2.

Площта на водосборния му басейн е около 10 000 km2, като в езерото се вливат множество малки реки. От северозападния му ъгъл изтича река Бабин, която е ляв приток на река Скина, вливаща се в Тихия океан.

На западното му крайбрежие, на 54°53′ с. ш. 126°12′ з. д. / 54.883333° с. ш. 126.2° з. д. е разположено единственото селище по крайбрежието – Гранайл (364 жители, 2006 г.). То е основано като миньорско селище през 1965 г. в близост до две мини (на остров Макдонълд и п-он Нюман) за добив на медна руда. През 1992 г. рудниците са закрити и основният поминък на населението става обслужването на множеството туристи (рибари, ловджии, летовници) посещаващи езерото и любители на рафтинга, за практикуването на който река Бабин предлага отлични условия. На няколко места бо брега на езерото има изградени модерни ваканционни селища.

Част от бреговете на езерото попадат в три провинциални парка: „Бабин Лейк Марин“, „Ред Блъф“ и „Топли Ландинг“.

Езерото Бабин е открито от канадски търговци на ценни животински кожи през 1805 г[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бабин (озеро)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​