Направо към съдържанието

Бари Късел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Стоянов
Бари Късел
ПсевдонимБари Късел
Бари Късел
Роден15 октомври 1958 г. (65 г.)
Професияписател
Националност България
 Нидерландия
ЖанрФантастика, мистерия
Известни творби„Прераждане в Отвъдното“,
„Мистерията на изгубения пръстен“
„Ад 1666 Амстердам“
„Рай 2020 Амстердам“
СъпругаДорис Александрова
ДецаНина Стоянов
Уебсайтwww.barrycussel.com

Иван Стоянов-Бари (фамилия Къслев) е български писател, живеещ от 1990 г. в Амстердам, Нидерландия. Пише под псевдонима Бари Късел (Barry Cussel).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1958 г. в село Михайлово, област Враца. През 1989 г. заминава заедно със семейството си за София, където е един от основателите на СДС (клон Божурище). На следващата година заминава за Нидерландия, откъдето не се връща. Започва кариерата си като художник и скулптор в град Лейдън, където има няколко изложби на картини и скулптури.

През 2000 г. учи за интернет-инженер в град Арнем. Завършва още и компютърна графика и курсове по филмово майсторство. Близо 15 години работи като програмист в различни фирми (предимно банки) и едновременно с това, създава и успешна, собствена фирма, на която е директор и досега.

Създател на електронното издание „Емигрант-БГ“ (2005 – 2017), заедно със съпругата си Дорис Александрова. Пише статии за местната и интернационална преса. Участник в почти всички световни срещи на българските медии, организирани от БТА.

От 2014 г. работи в „EYE FILM MUSEUM“ – Амстердам. През 2015 заснема 13 филмови серии, под заглавие „Биографични профили на известни българи в Холандия“, след което и филма „Холандия, моята втора родина“, който е излъчен в Централната Амстердамска библиотека.

Иван Стоянов-Бари завоюва успех със своя роман „Кръвта на черното лале“ през 1996 г., преведен на английски (2005), разпространен в холандските книжарници и публикуван на Амазон. Книгата е окачествена от критиката като силен роман, неотстъпващ по нищо на романите от известния писател Стивън Кинг и поставящ начало на нов етап на фантастиката в българската литература.

През 2015 г. написва магическия роман „Мистерията на изгубения пръстен“. Продължението на романа под заглавие „Ад 1666 Амстердам“ излиза четири години по-късно – през 2019 г.

През 2020 година Дорис Александрова озвучава два от романите на Бари Късел – „Мистерията на изгубения пръстен“ и „Ад 1666 Амстердам“ (над 50 часа аудио).[1]

През 2020 г. Бари Късел започва нов роман – „Рай 2020 Амстердам“.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

Мистерията на изгубения пръстен

В кои книжарници?[редактиране | редактиране на кода]

  • Поради политически убеждения Бари Късел не продава своите романи. Романите се разпространяват само по дигитален път и то напълно безплатно.
  • Разбира се за истинските почитатели винаги има възможност да им бъде изпратена и книжната версия, но само чрез поръчка, посредством Фейсбук, на този адрес: https://www.facebook.com/barrycussel

Къде могат да се даунлодват романите?[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Аудиокниги на Бари Късел[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]