Беседа:Британска империя

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Британска империя е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Европейски колонии (ранен период)[редактиране на кода]

Преподавател съм по история в Смолян и историята на Британия ми е слабост имам множество книги и запискИ И съм навътре в материята. Чета статията и виждам нещо малко нередно.

Ето какво пише в раздела Европейски колонии

Разширението на Англия започва със завладяването на остров Ирландия (през 1169 г.) и Уелс (през 1282 г.). Шотландия е присъединена с права на равноправна държава.

не съм съгласен да се твърди че това са колонии! В този период е още рано да се говори за колонии а и съседните до теб държави не може да се нарекът колонии. Може първо териториално разширение но колонии .. не!

Колония се нарича зависима в политическо и икономическо отношение територия на земното кълбо, владение на чужда държава.[1] Това е един от инструментите на империализма за разширяване на влиянието и териториите си. Колониите нямат независимо интернационално представителство и се управляват от малка прослойка, представители на колониализиралата територията държава.

--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 94.72.166.185 (беседа • приноси) .

Благодаря за бележката. Поразрових се в историята на статията и въпросният текст е бил въведен през 2010 г. при превод от руската Уикипедия. В сегашната версия на руската статия текстът е преработен, но това не е съответно отразено в българския вариант.
Да, имате право, не е редно да се говори за Уелс и Шотландия като за колонии. Ще се опитам да направя корекция, но вие също можете да направите промените както сметнете за добре. Всички приноси са добре дошли, ако са конструктивни и подкрепени с източници.--Ket (беседа) 19:36, 7 март 2013 (UTC)[отговор]

Фактология относно размера[редактиране на кода]

Mihail Al. Mihaylov Благодаря за добавянето на числа, подкрепени с източници, но мястото на тази добавка съвсем не е в увода. Уводът трябва да е написан на прост и ясен език и да съдържа основната идея. Аз бих оформила добавките като отделен раздел преди раздел Наследство.--Ket (беседа) 11:17, 18 февруари 2022 (UTC)[отговор]