Беседа:Славянски езици

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Црногорски језик није званично установљен. Поздрав! Марко Покрајац, Београд

Što se tiče crnogorskog jezika, možete lepo uključiti tu temu u Spisak kontroverznih tema u South Slavic NPOV page. Ja sam stranac, pa je bolje da vi to sami uradite. Lep pozdrav--Хари 21:21, 9 дек 2004 (UTC)


Черногорски е езикът на който говорят черногорците и като такъв има място сред славянските езици.

Хари, защо поставяш черногорския език в графа сръбски? Отношението сръбски-черногорски е същото като български-македонски, с единствената разлика, че процесите на обособяване на черногорския са на по-ранен стадий от тези на македонския. Според мен трябва двете двойки да се поставят в еднакво съотношение, т.е.:

  • български
    • македонски
  • сръбски
    • черногорски
или
  • български
  • македонски
  • сръбски
  • черногорски

В противен случай на мен лично ми мирише на "великосръбски" възгледи. Огнеслав 12:33, 10 дек 2004 (UTC)

Ти като мен си чужденец за този въпрос и не може да ме обвиняваш за просръбски настроения. Прочети какво съм написал на човека по-горе. А сръбския и черногорския, ако има черногорски, са с по-близки генетични връзки, дори отколкото са тези на българския и македонския. Сложи ги, ако искаш, на едно ниво. Но според мен засега няма основание.--Хари 12:53, 10 дек 2004 (UTC)
Не, не те обвинявам в нищо, пък и не мога да те обвинявам. Казах само как изглеждат отстрани нещата, особено на човек с малко повече историческа обремененост. А за човека по-горе - аз не ходя по сръбската уикипедия да дебна къде слагат македонския, нали Хиля се. Сложих ги на еднакви нива, ако нямаш нищо против. Смятам, че така на никого не пречат. Огнеслав 13:01, 10 дек 2004 (UTC)

Балто-славянско семейство[редактиране на кода]

Честно да си призная, не съм чувал за балто-славянско семейство. Има индоевропейско семейство, група на славянските езици, но балто-славянско семейство е в противоречие с терминологията. Балтийските езици, независимо от всякакви теории, са си отделна група и влизат в семейството на индоевропейските езици, а не в балто-славянското семейство.--Хари 20:53, 9 дек 2004 (UTC)

Аз не виждам чак такова противоречие. Сега поне ги махни тия "славянски езици", че става безсмислица - праславянският произхожда от славянските езици...?!? Балто-славянска езикова група е тази езикова общност, от която произлизат балтийските и славянските езици. Схемата представя славянските езици в хронологичен ред. Това не означава, че балтийските не са отделна група, а че имат общ произход със славянските. В крайна сметка - огледай другите уикипедии :-) Огнеслав 12:39, 10 дек 2004 (UTC)
Дори и общият произход е спорен, в смисъл - от общ диалект. Има много противоречиви мнения по въпроса. Става дума за период межди 1800 до 1200 год. пр.н.е. Никой не може да каже със сигурност дали е било общност или близост. А тук се дава класификация от съвременна гледна точка.--Хари 12:53, 10 дек 2004 (UTC)
И аз смятам, че групирането на славянските и балтийските езици в една група е твърде спорно. Също така balto-slavic определено не се превежда на български като балто-славянски. --Емил Петков 12:57, 10 дек 2004 (UTC)
Excuse me? Върху последното ти твърдение има мегдан да сътвори човек цял докторат. Огнеслав 13:02, 10 дек 2004 (UTC)
Между другото, на цялата схема нещо й куца според мен. Взех я полската уикипедия, но почти не съм я преработвал, а явно има нужда. Не във всички графи локигата на подреждане е една и съща. В смисъл... ако има старобългарски->български, то тогава трябва да има и старочешки->чешки и пр., което безсмислено ще усложни таблицата. Хари, опитай да я преработиш по някакъв начин, ако имаш някаква идея. - Огнеслав 12:54, 10 дек 2004 (UTC)
Btw словашкият език от старочешки ли произлиза или...? - Огнеслав 12:54, 10 дек 2004 (UTC)

Езици, книжовни норми и диалекти[редактиране на кода]

Настоящата статия е за славянските езици. Някои от тях - като българския - съществуват в различни официално обособени книжовни норми. Изброяването на диалекти без обособена книжовна норма не е за тук, а за статиите, посветени на диалектите на съответните езици. Затова махам добавките от анонимни потребители за "преходни говори" на българския език (това са няколко диалекта без обособена норма). Махам и невярното твърдение, че диалектът на бесарабските българи има отделна книжовна норма на руска (?) кирилица. Книжовните норми на българския език са три: българска, македонска и банатска. Бесарабските българи в Украйна и Молдова се придържат към българската книжовна норма. - Йета (беседа) 06:38, 16 април 2015 (UTC)[отговор]



Бесарабските българи се придържат към българската езикова норма, но ползват рускоезична китилица, така както много българи използват шльокавицата в Интернет.

Изрично изпиосак, че нормата НЕ Е ОФИЦИАЛНА, източникът ми е бесарабски българин на повече от 55 години, но не е авторитет в езикознанието. Все пак заради 'человическото позитуванье' на бесарабските българи е добре, че не заличаваме всичко по-старо от 20 години, инак след нови 20 - всичи ще твърдят, че сме произлезли от Македонци, и ще цитират авторитетните източници от Хамерика и Франция (нали вече е модерно да сме Хаемрикановфили и Франкофони), които са публикували Великоакедонски изследвания' - според сегашните конвенции, възприети и утвърденио от 'ИНЦИКЛО-педистите", форматирани с казионна (т.е.'честоповтаряна, но удобна лъжа') превръщшана в истина. Що се касае за ПРЕХОДНИТЕ ЕЗИЦИ (именно ЕЗИЦИ, а не ДИАЛЕКТИ), това е отдавна доказан факт - същедствуват на много места и са сбор, съвкупност от близки диалекти, които ОБОСОБЕНИ в единство са ЕЗИК, а не ДИАЛЕКТИ на даден език (именно защото включват черти, характерни за 2 или повече други, различаваши се помежду си езици) /Разясненията ги търсете в теориите за кодификации и създаване на изкуствени (машинни) езици от високо ниво. Което е описано и валидно за тях се отнася и за така наречените 'естествени езици'./ На нит един Ирландец, не би му хрумнало, че в "АР и Мадагаскар говорят деиалект на нидерландския фламандски, въпреки, че на 70% се разбира с хората, говорещи този 'диалект' на фламмандския (вие си проверете за кой език иде реч, започва с АФ... и едно от многото доказателство за такива преходни, от лингвистична гледна точка, езици) Така, че премахването на това, ковто ви СЕ Е СТОРИЛО НЕПРАВИЛНО, няма да е зле да го подложите на допълнителен логически и мисловен анализ, за да не остават хора като Вас с патриотарската теза да се радвате. че ЗАПАДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТИ, дека са източносрпски (според сръбскатъа гледна точка) са 'двойностни диалекти, а не отделен йезик', и чие одности са спорни/безспорни бугарски/сръбски... или български/српски диалекти? Отноно това, как трябва да се нарича този езикм най-неутралното е БЪЛГАРОСРЪБСКИ, но НИКЪДЕ, освен в разговорната реч, няма да чуете такова КАЗИОННО ПРИЗНАНИЕ за РЕАЛНИТЕ ФАКТИ! МИСЛЕТЕ.. ако си направите труд. да прочете отговора ми...

Съжалявам, но наистина няма как да не се разгневя.. иначе е добре, че поне ползвахте беседата.. изтриването без коментиране е далеч по-грозно!


Първо, успокойте се! Второ, направете си профил и подписвайте мненията си - така действията ви тук ще будят повече доверие. Трето, приемете като даденост, че Уикипедия е енциклопедичен справочник, който разчита на научен подход и класификация и на доказуеми твърдения. Запознайте се с правилника й. Ако можете да посочите някакъв писмен или онлайн документ, различен от "бесарабски българин на повече от 55 години, който не е авторитет в езикознанието", не се колебайте да го направите. Понятие като "неофициална норма" в лингвистиката няма (а и по принцип е нелогично). Най-важното на нормата е именно официалността й, това, че е кодифицирана. С банатската норма нещата стоят точно така - на банатски български се издава периодичен печат, пишат се литературни произведения, научни трудове и пр. Ако имате интереси към диалектите в българския език, съществува специална статия, където можете да допринесете. Тази не е подходяща, защото се отнася за книжовни езици. Поздрави. - Йета (беседа) 15:31, 16 април 2015 (UTC)[отговор]
--- 

Господин Йета, поласкан съм от мнението ви, но нито съм енциклопедист, нито лингвист, но имам интереси не само в това, което папагалски наричате ДИАЛЕКТИ, а изобщо към КОДИФИКАЦИИТЕ.. нямам желание да се подписвам с анонимни никнейми като Орангутан, или Крабарвардаржар, с цел да се отлича и запомня като анонимен уикипедианец, защото именно това за мен е АЛОГИЗЪМ! УИКИПЕДИЯТА е базирана и струхтурирана на нейерархизиран подход за създаване на информационна мрежа! молкото и да ви се иска да я зашиете по приоавилата на книжните енциклопедии от 17 до 20 век - това НЯМА КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ! А И НЕ Е НЕОБХОДИМО! ако ще създателите на УИКИПЕДИЯ да напишат 200 правила - те ще са системно разрушавани и деформирани именно защото в основата си е оставена ОТВОРЕНА (или имитираща отвореност) ... Ако нещо не се нхаресва на някои от едиторите 'на заплата' могат да трият, да си позставят каквито искат забележки и да променят всички статии, които им се стриват нелогични, или за които не е посоченмо, че източника не е баба Пена от село Микряне, която го запомнила от баба си Гана от същото село... Е, друго си е да е цитиран древен папирус, ако ще да е писан от полуграмоте писател, с ранг на историк.. все пак е по канон! това е ИЗ-ТОЧНИК... Подпечатени са ви мисленията, за да е по лесно на 'научностЪ', за която не знам с какви правила се защитавате, докато се борите... За вас не са от значение логичността и анализа, които са защитими с разумни тези, доказуеми именно с ЛОГИЧЕСКА ОБОСНОВКА, а не с позоваане, че "абе тук има някаква си логика, може и истина да е, ама като нема източник - я дай да го изтрием.. примерно" Ами изтрийте я и тази статия мъниче, сложете й бележка - без източник и след 2 месеца ще е иззрита.. Щото то - славянски език - нема... и новобългарски нема.. Обаче имаме МАКЕДОНСКИ (оно у Македониата му викат язикот на македонците, а у Бугариата - диалектот на Пиринците, ама си е истио Македонски! Я тако ви сборувам! - Верувайте!) По коя логика вярваш на Англосаксонската или Латинската наука - може пък Македонската да е най-верна! А Бългаската - дай - да изгорим всичко сегашно, за да е по-лесно и по-бързо да достигнем до фазата - НЕМА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК... (даже когато общуваме точно чрез него - какво като не е логично - ще е НАУЧНО ДОКАЗУЕМО! НЯМА ДА ИМА ФАКТИ, НЯМА ДА ИМА ИЗТОЧНИЦИ - ЗНАЧИ - НЕМА ТАКОВ ЕЗИК!) - Целуни пак некоя Латинска хроника или Англосаксонска енциклопедия, ако някога прочетеш тея писаници тук! Нали те са твои, извинявайТЕ, ВАЩИ кумири за НА-УКАТА! --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 46.238.46.61 (беседа • приноси)