Беседа:X86

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Мисля, че е излишно в заглавието на статията да пише "процесорна архитектура". Всъщност, статията е за x86, както би била за Дъб, а какво всъщност е то следва да се разясни в самата статия. (не: Дъб дърво)

Също така, силно се съмнявам, че на някой може да му хрумне да пише текст на латиница и на кирилица в едно заглавие, като търси.

Освен това, притеснява ме и словоредът. В случаи със подложни приложения обикновено се казва Писателят Иван Вазов. Вярно е, че когато акронимът има функцията на прилагателно се прилага обратният подход (CD устройство), но не мисля, че случаят е такъв.

Мисля, че няма друго x86, а ако има и се появи, няма проблем да се кръсти статия x86 (процесорна архитектура) и, при нужда, x86 (пояснение).

Казаното дотук отговаря на изискванията за краткост на наименованието в У:ПН. А за останалото, ще помага търсачката.--Phips 02:15, 11 май 2006 (UTC)[отговор]

Да ти кажа, по същество си напълно прав. Такива са правилата. А и още повече, че едва ли някога ще направим препратка в някоя статия с име X86 процесорна архитектура. По-скоро просто ще направи X86. А за кирилико-латинските имена не си прав, например поредността на монарсите ги пишем с латински букви. --WebkidБеседа 10:18, 11 май 2006 (UTC)[отговор]
Ако разрешиш, пишем ги с римски цифри :-). А вече те са като буквите (малко като „а“ на кирилица и „a“ на методийца). Поздрави, Златко ± (беседа) 16:49, 30 май 2006 (UTC)[отговор]

Архитектурата се нарича x86 без никакво Intel отпред. Все едно да говорим за Microsoft Windows, вместо за Windows. Освен това не ми харесва изписването на непреводимите имена с кирилица. Intel си е Intel, а не Интел. Нека да си има статия Интел, но тя да сочи към Intel, а не обратното.

Освен това обозначенията 8086 и т.н. са достатъчно уникални - не съвпадат нито с години, нито с каквото и да е било друго нещо, така че Intel също е неуместно тук. При 486 е различно, защото има такава година и там има смисъл от префикс Intel, но не и в другите случаи. Моля, преди на някой да му хрумне да променя имената на статии, първо да го обсъди в беседата. --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.126.66.204 (беседа • приноси) .

Статията трябва да носи пълно име, а съкратеното да е препратка към него. Не всичко, което е x86 е на Интел, а незнанието на други видове Windows не е пречка пред тяхното съществуване (погледни напр. en:X Windows и en:W Window System). Можеш да погледнеш как самата компания държи да изписва името, а не мисля да оспорвам как мнозина предпочитат по-кратката форма. Компанията предпочита по-дългата, защото върху числа не може да претендира авторски права (виж къде е символа). -- Златко ± (беседа) 12:10, 1 юни 2006 (UTC)[отговор]

Е, те и от Microsoft държат да се пише Microsoft Windows, но никой извън тях не го нарича така. Тук не е сайта на Intel (не Интел), така че явно ще си губим времето само да ги разменяме. Както вече казах, всички от компютърните среди използват x86 и Windows вместо Intel x86 и Microsoft Windows. Ще си направя акаунт, ще следя статиите, които създавам и ще ги връщам обратно всеки път, когато решиш, че е Intel x86. Не е много продуктивно, но не ми харесва някой да решава доста произволно как ще се казва статията, която превеждам. --Предният неподписан коментар е направен от X86 (беседа • приноси) .

И ще си докараш неприязън от останалите потребители като поредния фанатик. Виж Уикипедия:Препоръки и правила, и най-вече Уикипедия:Право на собственост върху статии. Нищо не пречи статията да се казва Intel x86, а x86 да пренасочва към нея. --Daggerstab 15:19, 1 юни 2006 (UTC)[отговор]
Нищо не пречи и да е обратното. Особенно като се има в предвид, че x86 е много по-често използваното наименование, а Intel x86 е изсмукано от пръстите на някой, който не му харесват кратките заглавия. Intel наричат архитектурата IA-32, но това е без значение, защото цялото IT общество, което е много пъти по-голямо от Intel, я нарича просто x86. Няма нищо друго, което се казва x86, това е точното заглавие - това би трябвало да е достатъчно. Държа се съвсем прилично, давам своя принос и не искам някой (обективно) да влошава качеството на статията без никакви доводи, освен че не го кефи начина, по който всички наричат дадено нещо.

--Предният неподписан коментар е направен от X86 (приноси • беседа) 17:25, 1 юни 2006‎