Направо към съдържанието

Васил Рапотика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Васил Рапотика
Vasil Rapotika
арумънски революционер
Роден
1888 г.
Починал
1943 г. (55 г.)
Политика
Убеждениясепаратизъм
Римски легион
лидер

Васил Христо Рапотика (на гръцки: Βασίλειος Χρήστου Ραποτίκας, понякога Ραπουτίκας, на арумънски: Vasil Rapotika) е арумънски революционер, водач на Римския легион, спонсорирана от Италия арумънска паравоенна организация, действала в Северозападна Гърция в годините на окупацията през Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в костурското влашко село Грамоща в 1888 г. в семейството на участник в Гръцката пропаганда в Македония. С брат си Васил се заселва в село Делерия, Тирнавско. В 1928 година си купува къща в село Родия. Занимава се с овчарство и притежава много овце. Лятото е на Пинд, а зимата - в южните склонове на Олимп. Занимава се и с кражби. След окупацията на Гърция през Втората световна война се свързва с Никола Матуси и става член на Римския легион. Познанствата му в много селище на Тесалия, Македония и Епир го правя отличен командващ. Рапотика набира първите членове и създава първите въоръжени чети на Легиона, които се отличават със своята жестокост. Четите на Рапотика обикалят влашките и гръцките села, събират оръжия, конфискуват храни и набират членове на Легиона, като навсякъде провеждат проиталианска пропаганда. През лятото на 1943 година с измама е заловен от бойци на ЕЛАС по пътя между селата Гризано и Циоти и е убит.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Παπαγιάννης, Σταύρος. Τα παιδιά της λύκαινας. Οι "επίγονοι" της 5ης Ρωμαϊκής Λεγεώνας κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944). Εκδόσεις Σοκόλη, 2004. ISBN 978-960-7210-71-5. σ. 206 - 208.