Великолепната седморка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за филма от 1960 г.. За филма от 2016 г. вижте Великолепната седморка (филм, 2016).

Великолепната седморка
The Magnificent Seven
Театрален постер
Театрален постер
РежисьориДжон Стърджис
ПродуцентиДжон Стърджис
СценаристиУилям Робъртс
Уолтър Нюман
Уолтър Бърнстийн
Базиран наСедемте самураи
В ролитеЮл Бринър
Илай Уолък
Стийв Маккуин
Чарлс Бронсън
Робърт Вон
Джеймс Кобърн
Хорст Буххолц
Брад Декстър
МузикаЕлмър Бърнстийн
Филмово студиоThe Mirisch Company
РазпространителUnited Artists
Жанруестърн
Премиера23 октомври 1960
(САЩ)
Времетраене128 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$2 милиона
Приходи$9,75 милиона
Хронология
Завръщането на седморката“ (1966)
Външни препратки
IMDb Allmovie
Великолепната седморка в Общомедия

„Великолепната седморка“ (на английски: The Magnificent Seven) е американски пълнометражен игрален филм от 1960 година, продуциран и режисиран от Джон Стърджис, римейк на Седемте самураи на Акира Куросава. В лентата участват актьорите Юл Бринър, Стийв Маккуин, Чарлс Бронсън, Робърт Вон, Джеймс Кобърн, Брад Декстър и Хорст Буххолц.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Банда бандити, водени от Калвера, периодично нападат бедно мексиканско село за храна и провизии. След последното нападение, по време на което Калвера убива селянин, лидерите на селото решават да отвърнат на удара. Те изпращат трима селяни, носещи малкото им ценни предмети, за да се опитат да обменят оръжия.

В град точно в Съединените щати селяните откриват Крис, ветеран стрелец от Каджун, и се приближават до него. Крис съветва вместо това да наемат стрелци, за да защитават селото, тъй като „мъжете са по-евтини от оръжията“. Първоначално се съгласява само да им помогне да наемат, но в крайна сметка Крис повежда групата.

Въпреки мизерното заплащане, Крис намира петима желаещи стрелци. Те включват Вин Танер, стрелец, разорен от хазарт; Приятелят на Крис Хари Лък, който предполага, че Крис крие много по-голяма награда за работата; ирландският мексиканец Бернардо О'Райли, който изпадна в трудни времена; Брит, експерт както по ножове, така и по оръжия, който се присъединява само заради предизвикателството; и елегантният, бягащ стрелец Лий, измъчван от кошмари на паднали врагове и толкова обсебен, че е изгубил нервите си за битка. По пътя им към селото те са преследвани от горещия Чико, амбициозен стрелец, чиито предишни опити да се присъедини към Крис са били отхвърлени. Впечатлен от неговата упоритост, Крис го допуска в групата.

Пристигайки в селото, те работят със селяните, за да изградят укрепления и да ги обучават в битка. Те забелязват липсата на жени в селото, докато Чико не се натъква на Петра и открива, че жените са били скрити от страх, че въоръжените мъже ще ги изнасилят. Въоръжените мъже започват да се свързват със селяните и Петра преследва Чико. Когато Бернардо посочва, че на стрелците се дава избрана храна, те я споделят със селските деца.

Трима от хората на Калвера са изпратени да разузнаят селото; поради грешка на Чико, седмината са принудени да убият и тримата. Няколко дни по-късно Калвера и неговите бандити пристигат в сила. Седмината и селяните убиват единадесет членове на бандата и изгонват останалите извън града. Селяните празнуват, вярвайки, че Калвера няма да се върне. Въпреки това, Чико прониква в лагера на Калвера и научава, че Калвера ще се върне, тъй като нямат храна. Някои селяни се опасяват от репресии и призовават стрелците да напуснат. Дори някои от седемте се колебаят, но Крис настоява да останат.

Седмината яздят за превантивна атака срещу лагера на Калвера, но го намират изоставен. Връщайки се в селото, те са заловени от Калвера и хората му, които са се заговорили с някои от селяните, за да се промъкнат и да поемат контрола. Калвера пощадява живота на седмината, като отчасти вярва, че са разочаровани от предателството, а от друга се страхува от репресии от приятелите им отвъд границата.

Подготвяйки се да заминат, Крис и Вин признават, че са се привързали емоционално към селото. Бернардо също се ядосва, когато момчетата, с които се е сприятелил, наричат родителите си страхливци. Чико заявява, че мрази селяните; когато Крис посочва, че е израснал и като фермер, Чико ядосано отговаря, че хора като Калвера и Крис са тези, които са направили селяните това, което са.

Бандата ескортира седемте стрелци от селото и им връща оръжията. Седмината обсъждат следващия си ход. Всички се съгласяват да се върнат и да се бият, с изключение на Хари, който смята, че усилията са безполезни и самоубийствени.

Въоръжените мъже проникват в селото и избухва престрелка. Хари, който промени решението си, се връща навреме, за да спаси живота на Крис, но самият той е смъртоносно прострелян. Хари моли да знае за какво са се борили, а Крис лъже за скрито злато, за да накара Хари да повярва, че е умрял за цяло състояние; Хари се усмихва преди да умре. Лий намира смелостта да нахлуе в къща, където са държани няколко селяни, застрелвайки похитителите си и освобождавайки затворниците да се присъединят към битката, но е застрелян, когато излиза от къщата. Бернардо, застрелян, защитавайки момчетата, с които се сприятели, им казва, докато умира, да видят колко смело са се били бащите им. Брит умира, след като убива много бандити и се излага от прикритие. Крис застрелва Калвера, която иска да знае защо се е върнал в селото. Останалите бандити бягат.

След като Чико решава да остане с Петра, Крис и Вин се сбогуват със старейшината на селото. Старейшината им казва, че само селяните са спечелили, докато стрелците са "като вятъра, който духа над земята и преминава." Докато минават покрай гробовете на загиналите си другари, Крис признава, че по-възрастният е бил прав.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Юл Бринър Крис Адамс
Стийв Маккуин Вин
Чарлс Бронсън Бернардо О’Рейли
Робърт Вон Ли
Джеймс Кобърн Брит
Хорст Буххолц Чико
Брад Декстър Хари Лак
Илай Уолък Калвера[1]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

  • 1961 година получава номинация за Оскар за музиката от филма.

Български дублаж[редактиране | редактиране на кода]

NOVA Broadcasting Group
Озвучаващи артисти Йорданка Илиева
Васил Бинев
Силви Стоицов
Здравко Методиев
Христо Узунов
Светозар Кокаланов
Преводач Миряна Мезеклиева
Тонрежисьор Стефан Дучев
Режисьор на дублажа Димитър Кръстев

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за