Голямото бягство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голямото бягство
The Great Escape
РежисьориДжон Стърджис
ПродуцентиДжон Стърджис
СценаристиДжеймс Клавел
Уилям Бърнет
Базиран на„Голямото бягство“
от Пол Брикхил
В ролитеСтийв Маккуин
Джеймс Гарнър
Ричард Атънбъро
Джеймс Доналд
Чарлс Бронсън
Доналд Плезънс
Джеймс Кобърн
МузикаЕлмър Бърнстийн
ОператорДаниъл Фап
Валтер Римл
МонтажФерис Уебстър
Филмово студиоМириш Къмпани
РазпространителUnited Artists
ЖанрПриключенски филм
Премиера20 юни 1963
(САЩ)
Времетраене172 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
немски
френски
Бюджет$3,8 милиона
Приходи$11,7 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie
Голямото бягство в Общомедия

„Голямото бягство“ (на английски: The Great Escape) e американски приключенски филм, режисиран от Джон Стърджис, който излиза на екран през 1963 година. Главните роли се изпълняват от Стийв Маккуин, Джеймс Гарнър, Ричард Атънбъро, Чарлс Бронсън и Джеймс Кобърн. Списание „Емпайър“ поставя „Голямото бягство“ сред първите 100 в класацията си „500 най-велики филма за всички времена“.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1942 г. Третият райх премества група пленени съюзнически летци с история на опити за бягство в нов лагер за военнопленници, командван от полковник Люгер от Луфтвафе. Той предупреждава капитана на групата Рамзи - най-високопоставеният съюзнически затворник и фактически лидер на групата - че военнопленниците трябва да се откажат от опитите си за бягство.

Много от мъжете веднага се опитват и се провалят. Хилтс, прочут плодовит беглец, намира сляпо петно на оградата и целенасочено бива заловен, така че откритието му да остане незабелязано. Той е осъден на изолация в "хладилника" в килия до Айвс и двамата планират да избягат заедно. Междувременно Бартлет възстановява „Организацията X“, комитет за планиране на бягство от бивш лагер, с мълчаливото одобрение на Рамзи. Бартлет твърди, че ако успеят да разбият безпрецедентните 250 души едновременно, това ще принуди германците да отклонят значителна работна сила далеч от фронта.

Военнопленниците започват работа по три тунела с кодови имена Том, Дик и Хари.[8] Хендли осигурява жизненоважни предмети на черния пазар и се сприятелява с експерта фалшификатор Блайт. Седжуик прави кирки и въздушни мехове, Уелински и Дикес наблюдават копаенето, Макдоналд събира разузнавателна информация, Грифит шие цивилни маскировки, а Ашли-Пит измисля метод за скриване на изкопаната пръст. Шумът от копаене е маскиран от хор, ръководен от Кавендиш, който също оглежда маршрутите на тунелите. Съзнавайки, че Хилтс планира собственото си бягство, Бартлет го моли да разузнае околността и след това да позволи да бъде заловен отново, за да може да начертае карти за организацията X, но Хилтс отказва от гордост.

Докато Том наближава завършването, Бартлет нарежда Дик и Хари да бъдат запечатани. Хилтс, Хендли и Гоф варят картофена луна с домашно приготвен дестилатор и организират парти за Четвърти юли за лагера, но по време на празненството пазачите намират Том за ужас на затворниците. Унилият Айвс щраква, прескача оградата и е застрелян. Хилтс, потресен, се съгласява да помогне на организацията X.

Бартлет нарежда Хари да бъде отворен отново. Когато тунелът частично се срутва, Уелински признава на Дикес, че страда от клаустрофобия; той се опитва да излезе през оградата, но Дикс го успокоява и обещава да му помогне да преодолее страха си. Блайт осъзнава, че ослепява поради прогресивно късогледство и Хендли се задължава да бъде очите на Блайт извън лагера.

Пленниците завършват Хари, но в нощта, когато излизат на повърхността, се оказват на 20 фута от гората. С помощта на Хилтс – и подпомогнати от затъмнение при въздушна атака – десетки мъже бягат, преди Кавендиш да се подхлъзне и да вдигне шум. Нетърпеливият Грифит излиза от дупката, докато пазач разследва и е заловен, слагайки край на пробива.

76-те избягали бягат из Европа, но само трима успяват да се освободят: Уелински и Дикес бягат в Швеция, докато Седжуик стига до Испания. Останалите са неуспешни: Кавендиш се качва на стоп, но е предаден от шофьора. Хендли и Блайт открадват самолет, за да летят до Швейцария, но се разбиват, когато двигателят им отказва; Блайт е прострелян и умира, докато Хендли е заловен отново. Хилтс открадва мотоциклет и се отправя към Швейцария, но отново е заловен на границата. На гара Ашли-Пит убива офицер от Гестапо, за да му попречи да арестува Бартлет, но самият той е застрелян и убит. По-късно Бартлет и Макдоналд са заловени, когато Макдоналд е подмамен да говори английски.

На повечето от мъжете – включително Бартлет, Макдоналд, Кавендиш и Хейнс – се казва, че биват отведени обратно в лагера, но вместо това всъщност са откарани на поле и застреляни. Лугер предава новини за убийствата — оправдани от началниците му под предлог, че са били убити по време на самия опит за бягство — на Рамзи, който информира завърналите се оцелели, сред които Хендли и Нимо. Хендли се чуди дали бягството си е струвало; Рамзи казва, че зависи от гледната точка. Лугър е освободен от командването от СС и прогонен към несигурна съдба. Хилтс се връща в охладителя, където започва да планира следващото си бягство

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Стийв Маккуин капитан Хилтс („краля на карцера“)
Джеймс Гарнър лейтенант Хидли („муфтаджията“)
Ричард Атънбъро командир на ескадрила Бартлет („големия Х“)
Чарлс Бронсън лейтенант Велински („краля на тунела“)
Джеймс Кобърн офицер Седжуик („фабриканта“)
Джеймс Донълд капитан Рамзи
Донълд Плийзънс лейтенант Блайт („фалшификатора“)
Ханс Месмър комендант Фон Люгер
Дейвид Маккалъм лейтенант Ерик Ашли-Пит
Гордън Джаксън лейтенант Анди Макдонълд
Джон Лейтън лейтенант Уилям Дикс [2]

Награди и Номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награди „Златен глобус“[3]

  • Номинация за най-добър филм

Московски филмов фестивал[3]

  • Награда за най-добър актьор за Стийв Маккуин

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]