Направо към съдържанието

Гюнтер Принцинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гюнтер Принцинг
Günter Prinzing
германски византолог
Роден

Националност Германия
Научна дейност
ОбластВизантология
Работил вРурски университет
Университет на Мюнстер
Университет на Майнц
Гюнтер Принцинг в Общомедия

Гюнтер Принцинг (на немски: Günter Prinzing) е германски византолог.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 септември 1943 г. в Хамбург. От 1963 до 1969 г. следва „Византология, славистика и история“ на Източна и Югоизточна Европа в университетите в Хамбург, Виена, Лион и Мюнхен. През лятото на 1971 г. в Мюнхенския университет му е присъдена докторска степен по специалността „Византология“ (научен ръководител Ханс-Георг Бек) за изследване на византийско-южнославянските отношения от началото на 13 век.

Научно-преподавателска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Младият доктор Принцинг получава първото си назначение веднага след като придобива научна степен. От 1971 до 1975 г. е асистент на професор Ханс Вилхелм Хаусиг в Института по история на Рурския университет, Бохум; от 1976 до 1982 работи при Ядран Ферлуга в Семинара по византология на Университета на Мюнстер, където през 1980 г., за работата си върху Сборника документи на охридския архиепископ Деметриос Коматенос, придобива право да преподава в специалността „Византология“ във висшите учебни заведения на ФРГ.

През февруари 1982 г. в Мюнстер получава академичната длъжност извънреден професор; през септември 1986 г. е назначен за редовен професор по византология на Семинара по история на Университета на Майнц. През 1993 г. отклонява поканата на Хамбургския университет да бъде избран в него за професор.

През 2008 г. се пенсионира, а от април 2009 г. негов приемник става Йоханес Палич.

Основни направления в изследванията[редактиране | редактиране на кода]

Основните направления в изследванията на доктор Принцинг са свързани с историята на Византия и по-специално отношенията между Византия и Югоизточна Европа, респективно Източна Централна Европа.[1] Други направления на интересите му са историята на църквата и историята на литературата. Професор Принцинг е превеждан и обнародван в научния периодичен печат на български език.[2] Той е член на международната редакционна колегиа на списание „Исторически преглед“.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]