Направо към съдържанието

Джералдин Коб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джери Коб
американски авиатор
Информация
Роден5 март 1931 г.
Норман, Оклахома, САЩ
Починал18 март 2019 г. (88 г.)
Флорида, САЩ
Националностамериканка
Друга професияпилот
Престой в космосаняма
СелекцияМъркюри 13
Мисииняма
Емблема на мисиятаняма
Джери Коб в Общомедия

Джералдин М. „Джери“ Коб (на английски: Geraldyn 'Jerrie' M. Cobb) e американски пилот и първата американска жена включена в космическа програма.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Джери М. Коб завършва висшето си образование в Classen High School. За първи път пилотира самолет през 1947 г., когато е само на 16 г. На 17 г. възраст получава свидетелство са управление на спортни самолети, а една година по-късно става професионален пилот на многодвигателни самолети. През 1953 г. става първата жена – инструктор в гражданското въздухоплаване.

Летателна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Дж. Коб започва работа в авиацията на 19 г. възраст, през 1950 г. От 1952 г. лети на четиридвигателни самолети. В продължение на цели дванадесет години държи световните рекорди за жени в скорост, максимална височина на полета и максимална продължителност на полета без междинно кацане. Обявена е за „Пилот на годината“ на авиационното изложение във Франция през 1956 г. и е наградена със Златен медал за заслуги. През 1959 г., на 28 г., става мениджър на компанията Aero Design and Engineering Company. До 1960 г. има в актива си повече от 7000 полетни часа.

В НАСА[редактиране | редактиране на кода]

През 1960 г. е включена в програмата Мъркюри 13 – проект за първи полет на американка в космоса. През 1961 г. е поканена като консултант в НАСА, след като успешно преминава първия етап на обучение за участие в космически полет. Тя е единствена от тринадесетте избрани жени, която преминава това ниво. На следващата година завършва и втория етап. По време на подготовката става първата жена в света летяла на реактивен самолет. На реактивната машина съвсем лесно подобрява собствените си световни рекорди по скорост, височина и продължителност на полета. Получава място в заключителния етап за подготовка на космически полет Мъркюри 13. През 1963 г. програмата е прекратена и Джери Коб не получава възможност за полет в космическото пространство.

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

В продължение на 30 г. Коб извършва хуманитарни полети в Южна Америка. За тази си дейност е номинирана през 1981 г. за Нобелова награда за мир. До 1999 г. участва активно в различни хуманитарни дейности.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Джери Коб е носител на 15 граждански отличия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Jerrie Cobb Factsheet.
  • UW Oshkosh Mercury 13 biography University of Wisconsin–Oshkosh.
  • John Shepler Astronaut Jerrie Cobb, The Mercury 13 Were NASA's First Women Astronauts johnshepler.com Посетен на 12 март 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]