Направо към съдържанието

Елинор Катън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елинор Катън
Eleanor Catton
Елинор Катън, 2012 г.
Елинор Катън, 2012 г.
Родена24 септември 1985 г. (38 г.)
Професияписател
Националност Нова Зеландия
Активен период2008 –
Жанристорически роман
Известни творби„Светилата“
НаградиОрден за заслуги на Нова Зеландия
Букър (2014)
СъпругСтивън Тусен (2016-)
Уебсайт
Елинор Катън в Общомедия

Елинор Катън (на английски: Eleanor Catton) е новозеландска писателка, авторка на бестселъри в жанровете съвременен и исторически роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Елинор Катън е родена на 24 септември 1985 г. в Лондон, Онтарио, Канада, където баща ѝ получава докторска степен в Университета на Западно Онтарио. Когато е на 6 години, семейството ѝ се завръща в Нова Зеландия и тя израства в Крайстчърч.

Завършва гимназия „Бърнсайд“ в Крайстчърч, като учи година в Лийдс. Получава бакалавърска степен по английска филология от Университета на Кентърбъри в Крайстчърч. Получава магистърска степен по творческо писане от Международния институт за модерна литература към Университета Виктория в Уелингтън.

През 2008 г. е издаден първият ѝ роман „Репетицията“ (The Rehearsal), който третира темата за любовната връзка между учител и гимназистка и е част от магистърската ѝ работа. Книгата е удостоена с множество награди за дебют. Същата година получава стипендия и завършва Програмата за творческо писане към Университета на Айова.

През 2013 г. е издаден вторият ѝ исторически роман „Светилата“. Той описва трудния живот на златотърсачите на Нова Зеландия през 1866 г. Книгата става бестселър и е удостоена с престижната награда „Букър“. Към 2014 г., с нейните 832 страници, тя е най-дългото произведение отличено с наградата, а писателката е най-младият носител на отличието. За романа получава званието „доктор хонорис кауза“ от Университета Виктория и Орден за заслуги към Нова Зеландия.

През 2014 г. учредява литературна награда за начинаещи писатели. Преподава творческо писане към Технологичния институт „Манукао“ в Окланд.

През януари 2016 г. се омъжва за поета и писател Стивън Тусен. Елинор Катън живее със семейството си в Окланд, Нова Зеландия.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Rehearsal (2008)
  • The Luminaries (2013) – награда „Букър“
    Светилата, изд.: ИК „Лабиринт“, София (2014), прев. Владимир Молев

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eleanor Catton в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​