Елица Калоянова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елица Божидарова Калоянова
Родена24 януари 1978 г. (46 г.)
Професияхудожник и дизайнер, писател и поет
Националностбългарка
Уебсайтeldiva.net
Елица Божидарова Калоянова в Общомедия

Елица Божидарова Калоянова е съвременна българска художничка, поетеса, авторка на публикации в електронни сайтове на тема мода, лайфстайл, полезни съвети и здраве.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калоянова е родена на 24 януари 1978 г. в град Русе. Завършва средното си образование в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в родния си град през 1997 г., а след това защитава магистърска степен по промишлен дизайн в Русенския университет „Ангел Кънчев“ през 2002 г.[1]

Професионална дейност[редактиране | редактиране на кода]

Архитектурни визуализации[редактиране | редактиране на кода]

В началото Елица се занимава с подготвянето на архитектурни чертежи и визуализации с програми за 3D.

Предпечат и графичен дизайн[редактиране | редактиране на кода]

След архитектурата Елица Калоянова работи в рекламния бранш – предпечат на безплатно седмично списание за култура в град Русе, известна верига фотоателиета и други.

Онлайн маркетинг и SEO[редактиране | редактиране на кода]

С развитието на електронната търговия след 2015 г. Елица Калоянова работи към различни онлайн магазини и медии, като създава авторско описание на различни продукти, публикации в блогове, изготвяне на банери и колажи за социалните медии, позициониране на сайтове в търсещите машини и прочее.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

През всичките години Елица Калоянова се стреми да съхрани знанията, придобити в средното и висшето си образование. Участва в литературен клуб към Младежкия дом в Русе.

През 2003 г. издава първата си авторска стихосбирка със стихове хайку и собствени илюстрации.

Участва в сборници на Съюза на свободните писатели, филиал Русе като: Дунавски съзвездия с поетична импресия и предпечат на корицата.

През 2018 г. има самостоятелна изложба в Демократичния съюз на българите в град Букурещ, Румъния. През декември същата година има обща изложба с румънската художничка Ина Стана Ребиган и Мирела Венциславова в Художествената галерия в Русе.

През юни 2019 г. представя изложба в град Гюргево.

Портрет с лика на великия революционер Христо Ботев на фона на българския трибагреник, нарисуван от Елица Калоянова

През юни 2023 г. представя своя самостоятелна изложба с 30 живописни платна в Muzeul Județean „Teohari Antonescu“ – град Гюргево.[2]

На 27 март 2024 г. с възпоменателна церемония пред паметника на Баба Тонка Обретенова на едноименната улица в града русенци се събраха да почетат 131 години от смъртта на великата революционерка. Елица Калоянова представи своя авторски портрет на известната революционерка.

Участва със свое стихотворение в Литературен сборник с поезия и проза "Надежда за всички", издаден от Съюз на свободните писатели - България.

Издание на Съюз на свободните писатели - България, май 2024
Авторска картина на Елица Калоянова с лика на Баба Тонка, черепът на Стефан Караджа и къщата-музей на Баба Тонка в град Русе.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дамско трио в Русенската художествена галерия // РусеИнфо. 2018-12-05. Посетен на 2023-06-24.
  2. Димитрова, Гергана. Русенци се включват в честването на Михай Еминеску в Гюргево // Русе Медия. Посетен на 2023-06-24.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]