Направо към съдържанието

Елиът Акерман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елиът Акерман
Елиът Акерман, 2015 г.
Елиът Акерман, 2015 г.
Роден12 април 1980 г. (44 г.)
Професияписател, военен,
Националност САЩ
Активен период2014 -
Жанристорически роман
Темавоенни конфликти
Уебсайтwww.elliotackerman.com
Елиът Акерман в Общомедия

Елиът Акерман (на английски: Elliot Ackerman) е американски писател, автор на произведения в жанра исторически военен роман.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 април 1980 г. в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, в семейството на бизнесмена Питър Акерман и писателката Джоан Ледом. От 9 до 12-годишна възраст семейството му живее в Лондон, а след това във Вашингтон. Завършва през 2003 г. с отличие литература и история в Университета Туфтс в специална програма за придобиване на бакалавърска и магистърска степен за пет години. Получава магистърска степен по международни отношения от Училището по право и дипломация „Флечър“.

Завършва курсове за обучение по специални операции на армията на САЩ. От 2003 г. в продължение на 8 години служи в морската пехота. Участва в пет мисии в Афганистан и Ирак като морски пехотинец. Издига се до капитан и е награден със „Сребърна звезда“, „Бронзова звезда“ и „Пурпурно сърце“ за дейността си. Участва със специален взвод при операциите по време на урагана „Катрина“.

След демобилизацията си работи като сътрудник в „The New Yorker“, „The Atlantic“, „The New Republic“ и „Ecotone“. Участва програмата „White House Fellows“ в администрацията на Белия дом по време на управлението на президента Обама.

Първият му роман „Приятелски огън“ е публикуван през 2015 г. Главният герой е обикновеното афганистанско момче Азис, който се старае да оцелее сред войната между американци и талибани. Губи ротителите си, трябва да се грижи за ранения си брат, и едновременно се учи да бъде хищник, а не жертва. Книгата е много добре приета от критиката, която сравнява простия ѝ, но същевременно поетичен, войнишки език с прозата на Хемингуей.

Елиът Акерман живее със семейството си в Истанбул, пишейки за войната в Сирия от 2013 г.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • Green On Blue (2015)
    Приятелски огън, изд.: „Сиела“, София (2015), прев. Деян Кючуков
  • Dark at the Crossing (2017)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • Istanbul Letters (2016)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]