Направо към съдържанието

Иванна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иванна
Іванна
РежисьориВиктор Ивченко
СценаристиВладимир Беляев
В ролитеИнна Бурдученко
Анатолий Моторний
Дана Крук
Пьотр Вескляров
Евгений Пономаренко
Владимир Аркушенко
Вячеслав Воронин
Борис Мирус
МузикаЛев Олевский
Анатолий Свечников
ОператорАлексей Прокопенко
РазпространителКиностудия Довженко
Жанрвоенен
драма
Премиера1959
Времетраене90 минути
Страна СССР
Езикруски
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Иванна“ (на украински: Іванна) е съветски антирелигиозен филм от 1959 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

1940 година. Иванна Ставничная (Инна Бурдученко), дъщеря на архиерея Теодосий (Анатолий Моторний) кандидатства в Лвовския университет, основан след установяването на съветската власт, макар секретарят на приемната комисия, прикрит националист, да и казва, че не е приета заради социалния и произход. Иванна обвинява съветската власт в несправедливост, но всъщност нейния годеник Роман Герета (Вячеслав Воронин), отявлен католик, скрива от нея истината за поканата от учебното заведение. Разстроената Иванна търси помощ от митрополит Андрей Шептицкий, глава на униатската църква в Украйна, и той я съветва да постъпи в манастир.

Започва Великата отечествена война, германците превземат Лвов. Иванна вижда как служителите на църквата сътрудничат на окупаторите, давайки благословията си за разправа с партизаните, евреите и мирните граждани на Лвов. Приятелката на Иванна, Юля (Дана Крук), я въвежда в партизанската идея. Иванна решава да помогне на партизаните и постъпва в техния отряд, но униатите разбират за това и започват да преследват младата партизанка. Животът на Иванна завършва трагично, германските преследвачи я залавят и след мъчителни разпити я екзекутират.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

В СССР филма се радва на изключителен интерес, но в католическия свят предизвиква негодувание и възмущение. Римо- католическата църква, начело с папа Йоан XXIII слага своето проклятие върху филма, заради това, че главната героиня Иванна демонстративно маха кръста от врата си. В Западна Украйна на вярващите- униати им е било забранено да го гледат, затова и той никога не е бил излъчван там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Иванна (фильм)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​