Изгубеният свят: Джурасик парк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Джурасик парк.

Изгубеният свят: Джурасик парк
The Lost World: Jurassic Park
РежисьориСтивън Спилбърг
ПродуцентиКатлийн Кенеди
Джералд Р. Молън
Колин Уилсън
СценаристиДейвид Коъп
Базиран на от Майкъл Крайтън
В ролитеДжеф Голдблум
Джулиан Мур
Винс Вон
Ричард Атънбъро
Пийт Постетуейт
МузикаДжон Уилямс
ОператорЯнуш Камински
Филмово студиоAmblin Entertainment
Digital Image Associates
РазпространителЮнивърсъл Пикчърс
Премиера23 май 1997 г.
(САЩ)
Времетраене129 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$73 милиона [1]
Приходи$618,6 милиона [1]
Хронология
Джурасик парк“ (1993)
Джурасик парк III“ (2001)
Външни препратки
IMDb Allmovie
Изгубеният свят: Джурасик парк в Общомедия

„Изгубеният свят: Джурасик парк“ (на английски: The Lost World: Jurassic Park) е американски научнофантастичен приключенски филм, от 1997 г. режисиран от Стивън Спилбърг. Сценарият е на Дейвид Коъп, по романа „Изгубеният свят“ на Майкъл Крайтън.

Филмът започва четири години след случилото се в „Джурасик парк“. На изоставен остров динозаврите са оцелели и са оставени да бродят свободно. През това време Джон Хамънд губи контрол над компанията си „Инджен“ от племенника си Питър Удлоу, който събира екип, който да донесе животните на континента. Хамънд вижда възможност да изкупи греховете си и изпраща експедиция, водена от д-р Иън Малкълм да стигне до острова преди екипа на „Инджен“. Двете групи се сблъскват с опасности и трябва да се съюзят за да оцелеят.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Четири години след събитията на Исла Нублар [а] британско семейство закотви яхтата си край брега на близкия остров Сорна, без да знае, че на острова има генетично модифицирани динозаври. Дъщеря им, Кати Боуман, се скита и е нападната от група Compsognathus.

Болният д-р Джон Хамънд кани математика д-р Иън Малкълм в резиденцията си, за да обсъдят инцидента. Компанията на Хамънд InGen, създала динозаврите, сега се ръководи от племенника на Хамънд Питър Лъдлоу, който използва инцидента, за да поеме контрола върху компанията от Хамънд. Освен Isla Nublar, Ian научава, че InGen има друго съоръжение, "Site B", на Isla Sorna, където са клонирани динозаврите на компанията. Въпреки това островът беше изоставен по време на ураган и животните бяха пуснати в дивата природа да се грижат сами. Лъдлоу иска да използва създанията на острова, за да спаси ИнГен от фалит, така че Хамънд моли Иън да се присъедини към екип, който ще документира динозаврите в естествената им среда, за да насърчи политиката на ненамеса. Приятелката на Иън, палеонтологът д-р Сара Хардинг, беше наета и вече е на остров Сорна. След като чува това, Иън неохотно се съгласява да отиде на острова, но само за да върне Сара.

Иън пътува до там с Еди Кар, специалист по оборудване и инженер, и Ник Ван Оуен, видео документалист и активист. Те намират Сара, но тя настоява да остане, за да продължи проучването си. Иън е шокиран, когато открива, че дъщеря му Кели се е скрила с екипа в ремарке, което им служи като мобилна база. Лъдлоу и екип от наемници пристигат на острова, за да залавят динозаври, с помощта на ловците на едър дивеч Роланд Тембо и Аджай Сидху, вторият командир на Роланд Дитер Старк и палеонтолога д-р Робърт Бърк.

Групата на Малкълм осъзнава, че Лудлоу възнамерява да изпрати уловените екземпляри в Сан Диего, за да съживи недовършен амфитеатър на Джурасик парк, който Хамънд е изоставил в полза на парка на Исла Нублар. Ник и Сара освобождават заловените динозаври и животните сеят хаос в лагера на екипа на InGen. На връщане към трейлъра Ник спасява ранено бебе Тиранозавър рекс, което Роланд използва като стръв, за да преследва баща му. Ник и Сара лекуват счупения крак на бебето, но родителите Тиранозавъри пристигат, след като са проследили миризмата на бебето. Те си връщат бебето, унищожават трейлъра и поглъщат Еди по време на опита му да спаси групата.

Иън, Сара, Ник и Кели са спасени от екипа на Лъдлоу и са принудени да работят заедно, като и двете групи са загубили цялото си комуникационно оборудване. Те решават да пътуват до изоставена база на InGen, за да повикат помощ. По време на почивка Старк отива сам в пустинята, за да се облекчи и е убит от група Compsognathus. След като екипът организира лагер за нощта, те попадат в засада от възрастните Тиранозаври: Бърк е погълнат, а други бягат в поле с дълга трева, където глутница велоцираптори ги устройват в засада, убивайки Аджай и по-голямата част от екипа на наемниците.

Иън, Сара, Кели и Ник достигат до базата на ИнГен, бият се с велоцирапторите и успешно изпращат по радиото връзка за извличане на хеликоптер. След като е спасен, Ник разкрива, че е откраднал куршумите на Роланд, за да му попречи да убие трофея си. Те обаче научават, че Роланд е упоил мъжкия тиранозавър с транквиланти. Докато повече служители на InGen пристигат на острова, за да осигурят мъжа и бебето, Роланд отказва предложението за работа на Лъдлоу в парка в Сан Диего, отразявайки смъртта на Аджай и морала на плана на Лъдлоу.

В пристанището на Сан Диего Иън и Сара се опитват да убедят Лъдлоу да се откаже от плановете си, но корабът, превозващ мъжкия тиранозавър, внезапно се разбива в доковете. Екипажът е намерен мъртъв, а тиранозавърът е случайно освободен, когато започва да вилнее из града. Иън и Сара откриват малкото тиранозавър в планирания парк и го използват, за да привлекат възрастния обратно към доковете. Лъдлоу се опитва да извади бебето в товарния отсек, но е ранен от възрастния, преди да бъде разкъсан до смърт от бебето. Сара използва пистолет с успокоително, за да успокои мъжа, преди правителствените сили да успеят да използват смъртоносна сила върху него, докато Иън запечатва вратите на товарното отделение.

Впоследствие динозаврите са изпратени обратно на остров Сорна, придружени от военноморските сили на Съединените щати, докато Иън, Сара и Кели гледат Хамънд в телевизионно интервю, обявяващо, че правителствата на Америка и Коста Рика са обявили острова за природен резерват.

Български дублажи[редактиране | редактиране на кода]

NOVA Broadcasting Group (2012)
Озвучаващи артисти Христина Ибришимова
Даниела Сладунова
Владимир Пенев
Стефан Димитриев
Димитър Иванчев
Пламен Манасиев
Преводач Ралица Ботева
Тонрежисьор Цветомир Цветков
Режисьор на дублажа Красимир Куцупаров
Медиа Линк (2019)
Озвучаващи артисти Таня Димитрова
Яница Митева
Георги Георгиев-Гого
Стефан Сърчаджиев-Съра
Петър Бонев
Преводач Ралица Ботева
Тонрежисьор Александър Тодоров
Режисьор на дублажа Михаела Минева

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The Lost World: Jurassic Park (1997) // Box Office Mojo. Посетен на 5 февруари 2009.