Изкуството на войната (филм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За военния трактат със същото име на древния китайски автор Сун Дзъ вижте Изкуството на войната.
Изкуството на войната
The Art of War
РежисьориКристиян Дюге
ПродуцентиСАЩ
Канада
СценаристиУейн Бийч
Саймън Бари
В ролитеУесли Снайпс
Доналд Съдърланд
МузикаНорман Корбейл
РазпространителMGM
Премиера23 август 2000 (САЩ)
25 август 2000 (Канада)
(Германия)
Времетраене117 мин
СтранаСАЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$60 милиона
Приходи$40,4 милиона
Хронология
Изкуството на войната II: Предателството
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Изкуството на войната“ (на английски: The Art of War) е екшън филм от 2000 г. Заглавието на филма идва от едноименната древна китайска книга, написана от военния стратег Сун Дзъ. От нея е повлиян в известна степен и филма. Изпълнител на главната роля е Уесли Снайпс.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Нийл Шоу е оперативен агент на тайната САЩ на ООН, използващ шпионаж и квази-етични тактики, за да осигури мир и сътрудничество. В Хонконг Шоу прониква на парти за китайската Нова година, организирано от китайския бизнес магнат Дейвид Чан, и тайно хаква служебен лаптоп на севернокорейски министър на отбраната и го изнудва с присвояване на пари от помощ на ООН в замяна на продължаване на преговорите с Южна Корея . Малко след като е открит, Шоу се измъква от групата и получава огнестрелна рана в рамото си по време на изваждане.

Шест месеца по-късно транспортен контейнер, пълен с мъртви виетнамски бежанци от Хонг Конг, се появява на доковете в Ню Йорк същата седмица, когато търговското споразумение на Китай с шефа на US Shaw, Елинор Хукс, подозира връзката на китайския посланик Ву с китайската Триада и възлага Shaw да постави проследяващо устройство на Wu по време на банкет, организиран от Chan. По време на банкета по търговското споразумение Ву е застрелян, Чан е прострелян в ръката, а Шоу преследва маскиран въоръжен мъж. По време на преследването, съотборникът на Шоу Робърт Блай притиска стрелеца, но загива, а Шоу е арестуван от полицията в Ню Йорк. По време на прехвърляне в затвора микробусът на агента на ФБР Франк Капела е повреден от крайпътна бомба и един в безсъзнание Шоу е заловен от членове на Триадата, за да бъде набеден за убийството и унищожен. Шоу идва в съзнание и се освобождава от плен, само за да намери последния си останал член на екипа, Джена Новак, убита от китайски убиец. Шоу убива убиеца, възстановява аудио файла и осигурява оръжия и оборудване от скритата оръжейна база на Новак. Шоу търси помощта на Джулия Фанг, след като прочита новинарска статия, в която се твърди, че Шоу е невинен. Шоу успява да спаси Фанг от засада на китайски убиец в болница.

С помощта на Фанг, Шоу намира пекарна, собственост на Триада, която служи като параван за клуба на джентълмените, създавайки невероятен съюз с Капела, както и извличайки видеозаписи за ролята на Чан в провалянето на търговското споразумение. Фанг доставя доказателствата на Хукс, докато Шоу се изправя срещу Чан в същия хотел, служещ за банкет. Чан е застрелян от маскиран въоръжен мъж, докато е разпитван от Шоу. Преследването приключва, когато Шоу намира скенер, който е настроен към проследяващо устройство, вградено в огнестрелната рана на Шоу, преди да бъде нападнат от засада от Блай. Блай се разкрива като убиеца на банкета и също така е проектирал импланта на проследяващото устройство от по-ранна травма на баскетболен мач. Хуукс преглежда доказателствата и разкрива, че тя и Чан са главните умове зад заговора. Отвратен Фанг се опитва да си тръгне, но се опитва да се скрие от Блай, само за да бъде заключен в банята.

В крайна сметка Шоу разбира ролята на Хукс зад заговора и се обръща към Капела с откритията си. Шоу премахва хирургично устройството си за проследяване и използва визитната картичка на Капела, за да даде на Триадите бизнес предложение. Шоу нахлува в сградата на ООН и влиза в престрелка и ръкопашен бой с Блай, където последният умира, след като пада върху парче от счупено стъкло. На следващия ден Шоу извиква Хукс в лимузината си и й изнася урок по карма, разкривайки, че бизнес предложението на Шоу към Триадите е било да убият Хукс заради нейното предателство. По-късно Шоу фалшифицира смъртта си, преди да се събере отново с Фанг във Франция, но е наблюдаван от неизвестен шпионин.

„Изкуството на войната“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Филмът има дублаж на български език по Диема през 2011 г. Екипът се състои от:

Преводач Калина Бошовска
Режисьор на дублажа Димитър Кръстев
Тонрежисьор Стефан Дучев
Озвучаващи артисти Даниела Йорданова
Ани Василева
Георги Георгиев-Гого
Николай Николов
Силви Стоицов
Здравко Методиев