Индимедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индимедия
Independent Media Center (Indymedia)
алтернативен източник на информация
Информация
Видсвободна публицистика
Форматонлайн
Начало24 ноември 1999 г.
Собственициняма
Политическиантиглобализъм
СайтIndymedia.org
Индимедия в Общомедия

„Индимедия“ (на английски: indymedia, от independent – независим) е алтернативен източник на информация, който не се контролира от никоя корпорация или правителство, нито е говорител на дадена партия или организация. Началото на „Индимедия“ е поставено през 1999 г., за да отразява протестите срещу политиката на Световната търговска организация, наричани често „битката за Сиатъл“.[1] Мрежата на Индимедия включва над 150 центъра (Independent Media Centers).

Работи на принципите на равенство, децентрализация и самостоятелност, като не допуска дискриминация на основата на раса, пол, възраст, класа, религия или сексуална ориентация. Дейността се провежда не чрез централизиран бюрократичен процес, наложен от йерархични или авторитарни структури, а чрез самоорганизацията на самостоятелни общности, споделящи разбирането, че свободната обмяна и пряк достъп до информация е ключова предпоставка за изграждането на едно по-свободно, равноправно и справедливо общество. „Индимедия“ се стреми да премахне границата между потребители и производители на информация.

Прави се от хората за хората, всеки може да публикува информация или да я коментира. Самата система е Интернет базирана, като софтуерът, чрез който се реализира, е свободен софтуер.

От 2004 г. съществува и български център на независимата медия.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]