Направо към съдържанието

Исторически музей, Мерсин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исторически музей, Мерсин
Mersin Müzesi
Музеи в Турция
Входът на музея
МестоположениеМерсин
Тематикаистория, археология, етнография
Основан1978
Сайтwww.mersin.web.tr/mersin3.htm
Карта Местоположение в Мерсин
Исторически музей, Мерсин в Общомедия

Историческият музей на Мерсин е основният музей в турския град Мерсин. Стопанисва се от Министерството на културата и туризма на Република Турция. Профилиран е в областта на историята, археологията и етнографията на Мерсин и региона.

История[редактиране | редактиране на кода]

Разположен в историческата област Киликия, вилает Мерсин е известен с множеството съхранени археологически обекти. Измежду тях са древни градове като Канителис, Соли, Елеуса Себасте, Тарс, крепостите Къзкалеси и Гьозне, гробницата Гьозлюкуле, селищната могила Юмуктепе и други. До създаването на Мерсинския исторически музей, археологически артефакти от някои от тези обекти са съхранявани и показвани в други музеи.

Историческият музей в Мерсин е основан през 1978 година. През 1991 година е преместен в днешната си двуетажна сграда.[1] Строи се нова музейна сграда в квартал Йенишехир.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

В двора на музея са изложени каменни и керамични артефакти като питоси, стели, капители на колони, статуи на хора и лъвове.

На приземния етаж има две изложбени зали. Първата съдържа стели и амфори от римско време, както и теракотени гробници, пренесени от близкия обект Соли. Втората зала представя разнообразни съдове и занаятчийски инструменти и предмети, както и метални украшения от времето на неолита, халколита и ранната бронзова епоха, повечето от които са открити в Юмуктепе и Гьозлюкуле.

Експозицията на горния етаж съдържа етнографски образци на тюркската култура като украшения, килими, дрехи, молитвени броеници, дървени и медни артефакти, оръжия и други. В допълнение към 446-те експоната, притежание на музея е и колекция от 999 монети.[2][3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. On line encyclopaedia
  2. Mersin Müzesi, Mersin
  3. Mersin Müzesi // Kültür ve Turizm Bakanlığı. Посетен на 2 април 2011. (на турски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mersin Museum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​